Cardona commemora l'any Massagran

Última revisió 16-11-2020 23:15
13/05/2010

Cardona s'ha sumat als actes de commemoració de l'any Massagran que s'estan celebrant aquest 2010 per retre homenatge al popular personatge creat, ara fa 100 anys, per la imaginació de l'escriptor Josep Maria Folch i Torres.

El Foment Cardoní, amb la col.laboració de l'Ajuntament de Cardona, ha impulsat la celebració de l'any Massagran a la vila on s'ha organitzat un seguit d'activitats destinades a divulgar les històries d'un dels grans clàssics de la literatura juvenil catalana.

L'acte central d'aquesta commemoració se celebrarà aquest divendres, 14 de maig, a la Biblioteca Municipal Marc de Cardona, a partir de les 7 de la tarda. L'acte és obert al públic en general i comptarà amb la presència de Ramon Folch i Camarassa, fill de Josep Maria Folch i Torres i autor de la versió en còmic de les aventures d'en Massagran. Durant l'acte es presentarà el darrer número del butlletí Cardona Oberta", que edita el Foment Cardoní. Amb motiu de la celebració de l'any Massagran, el Foment Cardoní ha dedicat el 71è número de la seva publicació cultural a la figura de Massagran. El Foment Cardoní lliurarà als assistents gratuïtament el butlletí Cardona Oberta i el catàleg "Massagran 100 anys" de l'editorial Casals.

Per altra banda, el proper 24 de maig a les 6 de la tarda, la Biblioteca Municipal Marc de Cardona dedicarà l'Hora del Conte a recordar la figura de Massagran amb la lectura de les històries del personatge a càrrec d'Albert Estengre. Amb aquesta activitat es tancaran els actes que Cardona, a través del Foment Cardoní i l'Ajuntament, ha dedicat a Massagran i que també va comptar amb la projecció de l'audiovisual les "Aventures extraordinàries d'en Massagran" durant la passada edició de la Fira d'Entitats.


Tot un clàssic de la literatura catalana per a joves
Tot va començar amb el primer fulletó de les "Aventures extraordinàries d'en Massagran" que es va publicar per encàrrec, el 7 de maig del 1910, a la popular revista En Patufet. La creació correspon a Josep Maria Folch i Torres (1880- 1950), prolífic novel.lista, narrador i autor teatral. Amb els anys, Folch va anar canviant de registre, fins a ser considerat l'escriptor per a infants i joves més popular de Catalunya. En l'àmbit teatral, a més d'autor d'"Els pastorets", fou un dels primers creadors de teatre català per a infants. Les aventures extraordinàries d'en Massagran va ser la primera novel.la d'aventures de Folch i Torres i va tenir tant d'èxit que es va anar reeditant sense parar, fins i tot acabada la Guerra Civil, quan va arribar a editar-se en impressions clandestines. La Fundació Folch i Torres i l'Editorial Casals, que té els drets d'edició de l'àlbum del personatge, amb la col.laboració de la Institució de les Lletres Catalanes, han impulsat la commemoració de l'Any Massagran

"