Cardona es bolca en la festa d'inauguració de la nova Biblioteca

Última revisió 16-11-2020 23:14
17/03/2009

La Biblioteca Municipal Marc de Cardona va viure, el passat dissabte 14 de març, una emotiva jornada d'inauguració amb l'assistència d'un gran nombre de veïns de la vila que van seguir els actes organitzats per celebrar la posada en servei d'aquest nou i modern equipament cultural de la ciutat.

Els actes van començar a dos quarts d'una del migdia i van ser presidits per l'alcalde de Cardona, Josep M. Sala, el president de la Diputació de Barcelona, Antoni Fogué, el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras i el Cònsul General de l'Uruguay a Barcelona, ambaixador Joaquin Piriz, acompanyats dels regidors de la corporació municipal, de diputats al Parlament, a la Diputació i altres autoritats locals.

El Conseller de Cultura i el president de la Diputació van ser rebuts al consistori on van signar al llibre d'honor i van conversar amb l'alcalde el qual els va explicar les peculiaritats econòmiques i humanes de la població. Seguidament la comitiva es va dirigir cap a Cal Badia per inaugurar la nova biblioteca.

L'acte d'inauguració de la biblioteca "Marc de Cardona" va començar amb la lectura de la Carta de Poblament de la vila atorgada pel Comte Borrell II l'any 986 per part de 6 alumnes dels centres de primària del municipi. Tot seguit, el president Fogué va prendre la paraula per destacar que la nova biblioteca de Cardona -com a integrant de Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació- rebrà el mateix suport econòmic i tècnic que qualsevol altra biblioteca d'aquest organisme provincial. Així mateix, va assegurar "que s'equipara en qualitat, serveis i fons de consulta a qualsevol altra biblioteca, fins i tot de la capital de Catalunya" i finalment va elogiar "l'esforç de les tres administracions" per tirar endavant el projecte. Per la seva banda, el conseller Tresserras va coincidir amb el president provincial en el paper dinamitzador que juguen la cultura i els centres culturals en el desenvolupament de les societats i va definir el coneixement com a "la millor eina contra una crisi que no és només econòmica".

Va cloure l'acte l'alcalde de Cardona Josep M. Sala que va repassar el procés iniciat l'any 2000 per aconseguir fer realitat la construcció del conjunt d'equipaments de Cal Badia. L'alcalde va voler agrair el treball i la dedicació de totes aquelles persones que al llarg d'aquests anys han cololaborat i treballat per tirar endavant un projecte que, segons va dir, "demostra la voluntat de la vila i la seva gent per continuar projectant-se en el futur".

La nova biblioteca de Cardona compta amb una superfície útil de 882 metres quadrats i s'alça en els terrenys que havia ocupat l'antic escorxador de Cal Badia els quals, l'any 2000, van ser cedits a l'Ajuntament per part l'Institut Català del Sòl (INCASOL), mitjançant permuta. L'edifici, que ha estat dissenyat pels arquitectes arquitectes Benet Cervera, Maria Alonso de Medina i Marina Cervera, disposa de dues plantes d'accés general. La zona de recepció i informació general, les àrees infantil i juvenil i la sala de lectura se situen a la planta baixa, mentre que la primera planta està destinada als lectors, estudiosos i usuaris d'audiovisuals. A la planta soterrani s'hi ubica el magatzem, el fons bibliogràfic i l'accés amb ascensor des de el pàrking públic de Cal Badia. El conjunt de l'equipament compta, a més, amb una sala annexa polivalent de 91 metres quadrats.

Així mateix l'ajuntament es proposa anar especialitzant la biblioteca en llibres i publicacions referents a l'Uruguay, a partir de la donació del fons bibliogràfic que va fer el mateix dia de la inauguració el Cónsul Piriz.

L'acte d'inauguració de la Biblioteca Marc de Cardona va servir també per inaugurar la remodelació de la plaça del vall la urbanització del carrer d'accés al conjunt d'equipaments de Cal Badia, l'aparcament soterrani i la plaça. A la tarda es va oferir un espectacle infantil obert a tothom i una xocolatada popular amb la participació de Vas-Tukada de Cardona. La nova Biblioteca de Cardona va obrir les seves portes al públic ahir dilluns, els horaris d'obertura són de dilluns a divendres de 16 a 20:30 hores, dimecres de 10 a 14 hores i dissabtes de 10 a 13:30 hores


Inauguren l'exposició Avelino Pi. Fotografia de l'esport", a la Biblioteca Municipal Marc de Cardona.


La Biblioteca Marc de Cardona ha estrenat la nova sala polivalent de què disposa aquest equipament amb la instalolació de l'exposició "Avelino Pi. Fotografia de l'esport", una mostra gratuïta i oberta a tots els públics organitzada per l'Obra Social "la Caixa" amb la cololaboració de l'Ajuntament de Cardona.

L'exposició, que es podrà veure fins el 30 de març, la van inaugurar ahir l'alcalde de Cardona, Josep Maria Sala acompanyat dels regidors de la corporació municipal, Francesc Montoya, director d'Àrea de Negoci de "la Caixa" al Bages Nord- Berguedà, Jordi Raich, director de l'oficina principal de "la Caixa" a Cardona, Avelino Pi, autor de l'exposició i Sergi Martín, comissari de la mostra.

Avelino Pi (Barcelona, 1933) és fotògraf freelance des del final de la dècada del 1960. Ha treballat per a diversos mitjans de comunicació, marques esportives i federacions, i va ser també fotògraf del Comitè Olímpic Internacional. L'exposició presenta una àmplia selecció del treball d'aquest fotògraf a partir de cinc grans apartats dedicats a: l'esport olímpic, el tennis, el futbol, una miscelolània esportiva (del golf a la boxa i de la vela a la Fórmula 1) i la gent que envolta l'esport (des dels venedors ambulants fins als dirigents d'organismes internacionals importants).

L'exposició Avelino Pi. Fotografia de l'esport, està comissariada per Gerard Maristany i Sergi Martín i es podrà veure a la Biblioteca Municipal Marc de Cardona (avinguda Pau Casals, s/n. Cardona) del 17 al 30 de març de 10 a 13 hores i de 17 a 20 hores de dilluns a divendres i de 10 a 13 hores els dissabtes.

"