Demà es presenten els resultats del projecte Oficis Singulars" amb la sal de Cardona com a principal protagonista "

Última revisió 16-11-2020 23:14
10/12/2008

També es donarà a conèixer el guanyador del concurs vinculat al projecte Empremtes de Catalunya" que premia la millor peça artesanal relacionada amb les icones més emblemàtiques de la vila

L'Ajuntament de Cardona i Artesania de Catalunya presentaran demà l'exposició "Oficis Singulars, la Sal de Cardona" que s'inaugurarà a dos quarts de cinc de la tarda al vestíbul de l'Arxiu Històric Municipal de Cardona. L'exposició mostrarà els resultats del projecte "Oficis Singulars" que el Departament d'Innovació, Universitats i Empresa a través d'Artesania de Catalunya ha impulsat per promoure l'artesania local vinculada als productes característics de cada zona i que en el cas de Cardona s'ha centrat en l'artesania de la sal

L'alcalde de Cardona, Josep M. Sala i Esteban i el Secretari de Comerç i Turisme de la Generalitat de Catalunya, Emili Valdero i la directora d'Artesania de Catalunya, Gemma Amat inauguraran la mostra i valoraran els resultats del projecte.

L'exposició recull el resultat dels treballs que els artesans de la sal de Cardona han realitzat en el marc del projecte. A la mostra s'hi podran contemplar més una desena de peces realitzades artesanalment amb sal de Cardona de diferents tipologies i usos com instruments de cuina, objectes de decoració o productes per la higiene personal.

El projecte ha donat la possibilitat als artesans cardonins de la sal de rebre formació i desenvolupar noves tècniques per la producció i comercialització dels seus productes amb l'objectiu de modernitzar i reactivar els oficis ancestrals propis d'un territori. Les peces exposades son fruit del treball comú que han realitzat els dissenyadors Gerard Moliné i Albio Nascimiento amb el artesans cardonins.

L'artesania de la Sal de Cardona comparteix la denominació d'Ofici Singular juntament amb d'altres de tan coneguts com la ceràmica de la Bisbal, la ceràmica negra de Verdú o la "pauma" de les Terres de l'Ebre.

"Empremtes de Catalunya"

Paralolelament es donarà a conèixer el nom dels artesans guanyadors del concurs "Empremtes de Cardona" que premia els productes artesanals relacionats amb algunes de les icones més conegudes de la vila. Al concurs s'hi van presentar diversos artesans de les comarques del Bages i el Solsonès que podien realitzar les seves peces a partir de les següents icones de Cardona: la sal, el castellet del pou Maria Teresa, el conjunt monumental del Castell, la torre de la Minyona, la canònica de Sant Vicenç, les garites de guàrdia de la fortificació, el baluard de Sant Llorenç, la carta de poblament, els cards de Cardona, la panoràmica del Castell i de la vila, la verge del Patrocini, el Corre de Bou i els gegants i els capgrossos de Cardona, entre d'altres.

El guanyador del concurs rebrà un premi i la possibilitat d'incloure l'obra premiada al catàleg de productes artesans catalans que es comercialitzen sota la marca "Empremtes de Catalunya". A més, l'Ajuntament podrà adquirir els productes seleccionats per comercialitzar-los des dels diferents equipaments turístics municipals.

L'exposició "Oficis Singulars, la sal de Cardona" es podrà visitar entre els dies 11 de desembre i 11 de gener al vestíbul de l'Arxiu Històric de Cardona. Els horaris d'obertura al públic són de dilluns a divendres de 10 a 14 hores, dissabtes de 17 a 19 hores i diumenges de 12 a 14 hores.

"