Crònica del ple municipal del mes de novembre

Última revisió 20-11-2023 17:26
20/11/2023

Resum de la informació tractada al ple municipal del passat dijous

El ple del consistori cardoní va celebrar, aquest passat dijous, la segona sessió ordinària de la legislatura 2023-2027. La sessió va començar amb l’aprovació, per unanimitat dels grups (ERC, PSC i Junts), del nomenament d’Ursula Alcaraz com a Jutgessa de Pau de l’Ajuntament de Cardona i Francisco Ruiz com a substitut, pel període 2023-2027.

Seguint l’odre del dia, el ple va portar a votació una modificació de crèdit relatiu a complementar el capítol de personal, especialment de la Policia Local. Aquest punt va quedar aprovat per majoria (6 vots a favor ERC i 5 abstencions -4 PSC i 1 Junts-).

Finalment, la regidora d’Igualtat i Feminismes i LGTBI, Maria Camps, va fer lectura d’una moció consensuada entre els tres grups municipals amb motiu del 25 de novembre, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència Envers les Dones, on s’acorda “referma l’aposta de l’Ajuntament en la lluita per eradicar la violència masclista i a impulsar campanyes de tolerància zero amb la violència masclista”, entre d’altres.

La regidora Maria Camps va detallar al ple municipal que, en el marc del 25-N, l’Ajuntament ha previst una programació per commemorar la fita amb xerrades i tallers.

El regidor socialista Ferran Verdejo va demanar la paraula per estendre la mà per “col·laborar amb la regidoria i agrair, així, la tasca feta fins ara amb la presència de punts liles i espais segurs a les festes que organitza l’Ajuntament”.

Com a darrer punt, el ple municipal del consistori va aprovar l’adhesió de Cardona a la Mancomunitat de Municipis del Bages per al Sanejament, amb la finalitat que aquest ens permeti una millor gestió del servei de sanejament en alta del col·lector i tractament de les aigües residuals.

Torn de precs i preguntes

El portaveu i regidor de Junts per Cardona, Josep Francesc Bonfil, va demanar al ple per l’existència d’una planificació de neteja de carrers al municipi, considerant que “tot i el canvi de govern local, seguim en les mateixes condicions de mal estat de la neteja a la via pública.”

En aquest sentit, l’alcalde va apuntar que s’està fent una auditoria per part de la Diputació de Barcelona que “ens determinarà què s’està fent, què no i quins canvis es poden fer en aquest sentit”. Estruch també va assenyalar que durant els darrers mesos, a causa de la sequera que pateix el país, es va haver de reduir puntualment la regularitat de la neteja amb aigua.

Bonfil (Junts) també va fer una consideració sobre l’ús de la sala de premsa de l’Ajuntament de Cardona per realització de material audiovisual dels grups municipals del consistori.

En el seu torn, el portaveu del grup socialista, Ferran Verdejo, va fer incís també amb la neteja de la via pública, especialment al nucli antic, i va demanar per “un pla de neteja”.

Verdejo també va assenyalar que, tot i celebrar l’obertura de canals d’informació ciutadana –com ara recentment el canal de WhatsApp de l’Ajuntament- cal insistir en la retransmissió dels plenaris municipals, un projecte que segons va detallar l’alcalde es posarà en marxa en els propers tres mesos, i que actualment s’està mirant pressupostos d’instal·lació tècnica per cobrir-ho.

El portaveu socialista va finalitzar fent un prec sobre l’adequació del despatx dels grups de la oposició al consistori.