L'entitat de foc "Bruixes Cardona" farà el pregó popular aquest divendres com a inici de la Festa Major

Última revisió 06-09-2023 17:39
06/09/2023

Serà a les 23:40 hores a la plaça de bous

El pregó popular és un dels actes marcats a l'agenda de divendres de Festa Major i que donen el tret de sortida a la festa local. Enguany, Bruixes Cardona serà l'entitat cardonina encarregada de fer-ho, des del balcó de l'ajuntament, amb motiu de la celebració del seu 30è aniversari. L'horari previst és a les 23:40 hores, just després de la cercavila "El Primer Fuentes" a càrrec de la Banda de Música de Cardona. i que donarà pas, acte seguit, al Ball extraordinari de l'Àliga de Cardona, que enguany celebra el seu desè aniversari.

A continuació, reproduïm el text que Bruixes Cardona ha fet arribar a tots els cardonins i cardonines amb motiu del seu 30è aniversari:

30 ANYS DE CORREFOC!

Sembla que va ser ahir, però ja en fa trenta!... Sí, trenta anys de la formació del grup de correfoc Bruixes de Cardona, una edat que dóna maduresa i un recorregut ple d'històries i anècdotes amb molta gent diversa, gent que hi era al principi, alguns encara hi som i molts que han passat per l'entitat durant aquests anys.

La passió de Bruixes de Cardona és el correfoc i poder-ho transmetre a tothom. Els correfocs són una mostra de la cultura catalana derivada dels balls de diables del segle XII, també anomenats balls parlats, però no va ser fins a les dècades dels 80 i 90 del segle XX que es van estendre per Catalunya, convertint-se en un element que moltes poblacions van introduir dins els seus actes festius, deixant de ser un acte teatralitzat o representatiu, com era el ball de diables, al seu format actual presentat com un tipus de cercavila on la gent pot interactuar ballant amb els diables sota el foc. I és aquí a finals dels 80 inicis del 90 on comença la nostra història.

Per la festa major de la Coromina, a principi dels noranta, un grup de correfoc anomenat Unicorns varen realitzar alguns correfocs, una experiència nova al nostre municipi, i el jovent gaudia i descobria el que és ballar sota el foc, d'aquesta manera ens vàrem engrescar i al cap de poc, al voltant d'una taula al Firabar ja estàvem reunits un grup de joves de diferents edats amb la intenció de crear un grup de correfoc a Cardona. Arribat al punt triar un nom va sorgir la idea que no fos senzillament un grup més de diables, volíem quelcom més original, i és llavors quan sorgeix el fet de ser bruixes i de passada li donàvem un caire més femení. Es va decidir vestir amb capa, faldilla i barret d'ala ampla acabat en punxa, un vestuari que avui en dia encara ens identifica i com no, en comptes de maça portar una forca per cremar les carretilles, tot innovador en aquells temps, com el fet de ser un grup mixt format per dones i homes, un fet que avui en dia pot semblar molt normal, però als inicis dels noranta no ho era tant, ja existia algun grup de bruixes a la resta de Catalunya, però estava format íntegrament per dones. Vàrem començar amb força i moltes ganes, normal en un grup d'edats tan diverses barrejant-se el seny dels més grans amb la disbauxa dels més joves. D'aquesta manera va néixer el correfoc a Cardona, en aquells anys començava a agafar força la nit de l'Empalme el divendres de festa major i les Bruixes oferien el seu correfoc per iniciar la nit, amb molta afluència de gent que ballava amb nosaltres gaudint plegats d'aquella pluja de foc, i amb gran satisfacció i sense adonar-nos, s'havia aconseguit introduir un altre element cultural del país dins la nostra festa.
 

Amb el pas del temps els correfocs van anar perdent força, i malauradament es va deixar de fer el correfoc de la festa major de Cardona, molts membres del grup van anar plegant i vàrem quedar sota mínims, però teníem clar que no ho podíem deixar perdre i vàrem mantenir encesa la flama. Al cap de pocs anys, van tornar els correfocs de nou amb motiu de la festa major de la Coromina, consolidant-se com un dels seus actes principals i que s'ha mantingut fins l'any passat, amb el desig de poder-hi tornar, això i la incorporació d'altra gent va portar al grup a una nova innovació, el fet de realitzar algun petit espectacle per iniciar els correfocs, va revifar la flama i el treball i la persistència donaven els seus fruits, no defallíem i això ens va permetre tornar a actuar a Cardona dins el marc de la Fira Medieval, fent un espectacle les nits de dissabte. Vàrem tornar a agafar força, arribant a ser un grup que es podria anomenar multidisciplinari, fins al punt de poder dur a terme espectacles que es podrien anomenar de teatre al carrer, barrejant interpretació, dansa i elements visuals, tot amb un eix principal i el més identificatiu per nosaltres: el foc.

Avui en dia podríem dir que som un grup molt variat, amb famílies senceres implicades, convivint-hi diverses generacions, sempre portant el nom de Cardona als correfocs allà on participem, arreu del nostre país, orgullosos i satisfets del que fem.

Ara la flama està més encesa que mai i tornem a realitzar el correfoc de la nostra festa major, i és per això que ens agradaria animar als cardonins i cardonines i gent que ens vulgui visitar a participar-hi. Agafeu barret, mocador i màniga llarga, protegiu-vos i veniu a saltar i ballar amb nosaltres gaudint de la màgia del foc.

D'altra banda, voldríem aprofitar per donar les gràcies a tothom que ha participat en aquests trenta anys, des dels fundadors, fins a tots aquells que han fet i fan possible aquesta història. Graciés Kàlium per acompanyar-nos sempre que en tenim ocasió i Batukagasal que amb el ritme dels vostres tambors i el xiular de les nostres carretilles feu que tot sigui més espectacular, i com no al nostre soci d'honor que quan se'l necessita sempre hi és, gràcies Pep!. Tots junts hem mantingut aquesta flama i junts la mantindrem encesa.

SALUT I FOC!                                                                                                 

GRUP DE CORREFOC

BRUIXES DE CARDONA