L’artista Glòria Giménez Carrillo presentarà a la Festa de la Sal de Cardona (del 31 de maig a l’ 1 de juny) el seu projecte “La butaca de sal que tenia forma de muntanya”, consistent en la realització d’una escultura feta amb sal gemma de Cardona que reflexiona sobre l’ecofeminisme i que desapareixerà lentament i simbòlicament en un prat del Pirineu.
El projecte transformarà una butaca plena de roba per plegar en una escultura efímera al cor de la natura, que ens convida a parlar de cures, treball invisible i territori. La sal de Cardona serà la matèria prima de l’obra. És l’única roca comestible i que ha tingut sempre un paper fonamental en la conservació dels aliments, d’aquí la seva importància al llarg dels segles per a tota la humanitat.
La presentació pública del projecte artístic comptarà també amb una taula rodona titulada "La butaca de sal: art, cures i sosteniment de la vida" que comptarà amb la participació de l’artista així com de Lluïsa Aliste, primera tinent d'alcaldia de Cardona i Judit Pons, geòloga i membre de l’IREC.
De Cardona al Pirineu
Glòria Giménez Carrillo exposarà el bloc de sal de 2.200 kg a la Plaça de la Fira de Cardona durant la Festa de la Sal que es convertirà en l’escultura efímera que s’instal·larà a la tardor al Pirineu i formarà part de les instal·lacions artístiques del Festival Saó que aquest any serà l’11 d’octubre i que organitza el CAN Centre d’Art i Natura de Farrera (Pallars Sobirà), on l’artista hi va fer estada a principis de gener en una beca de residència de la Generalitat.
Aquesta instal·lació al Pallars evoca les rutes antigues del comerç de sal i els camins ramades entre Cardona i el Pirineu. L’escultura tindrà la forma i mida real d’una butaca plena de roba per plegar i s’anirà descomponent pel pas del temps, la pluja i els animals que la lleparan. El projecte reflexiona sobre el treball de les cures, la fragilitat dels materials, la desaparició i la transformació d’allò més domèstic i quotidià, en paisatge. L’escultura de sal nodreix, alimenta i torna a la terra.
L’origen: una butaca plena de roba per plegar
El projecte forma part d’una recerca artística que Gloria Giménez Carrillo inicia el 2004, arran del naixement de la seva segona filla. A partir d’aquell moment, la butaca que fins aleshores havia servit per llegir o descansar, es converteix en un lloc ocupat permanentment, en un cicle inacabable de roba per plegar.
Aquesta transformació domèstica esdevé el germen d’una línia de treball vinculada a les cures i a la invisibilitat del treball que comporta l’atenció a la família. Giménez hi incorpora una mirada inspirada en l’ecofeminisme, on la matèria, el temps i el gest quotidià són part d’un mateix ecosistema simbòlic.
El procés s’està documentant audiovisualment i pròximament formarà part d’una campanya de micromecenatge activa a Verkami per finançar la realització de l’escultura i la posterior edició del catàleg del projecte artístic