Les obres tindran una durada de dotze mesos i una inversió de 4,5 milions d'euros
El Departament de Territori, a través de l’INCASÒL, promou el sector d’activitats econòmiques La Cort II de Cardona, al Bages, que compta amb una inversió de 4.586.910,75 euros i un termini d’execució d’un any. La consellera de Territori, Ester Capella i Farré, acompanyada de la directora de l’INCASÒL, Maria Sisternas i Tusell, i l’alcalde de Cardona, Ferran Estruch i Torrents, ha visitat aquesta tarda els terrenys, on avui han començat les obres, per presentar l’impuls econòmic que aquesta nova actuació representa per al territori.
Plànol del projecte d’urbanització del sector La Cort II de Cardona.
Imatge del sector La Cort II de Cardona amb una recreació virtual de futures implantacions industrials.
La col·laboració d’ambdues administracions i de diferents empresaris de la zona que s’han implicat en el projecte des de l’inici, amb l’adquisició dels terrenys on es desenvoluparà el nou sector, permet ampliar amb més de 345.000 m2 de sòl la zona industrial consolidada de la Cort, promoguda també per l’INCASÒL. El seu desenvolupament facilitarà la consolidació i ampliació d’un teixit econòmic lligat al territori i diversificarà l’activitat, històricament molt centrada en la mineria.
Precisament la consellera ha posat en valor aquesta col·laboració “que ha permès impulsar un projecte d’economia sostenible que reequilibra el territori”. “Volem un país equilibrat i volem que passin coses a tot arreu, perquè totes les persones puguin desenvolupar el seu projecte vital, visquin on visquin”, ha manifestat. “En aquest nou sector, el que fem és consolidar un teixit econòmic lligat al territori tot preservant el valor ecològic de l’entorn, per tant, promovem activitat econòmica en entorns urbanístics de qualitat”, ha valorat.
Per a l’alcalde de Cardona “aquest és un projecte vital per al municipi que permetrà fer un salt endavant pel creixement econòmic i social del nostre municipi”. Ferran Estruch ha remarcat que "és un dels projectes més important dels darrers 20 anys", i comportarà "un salt important per la generació d'activitat econòmica i llocs de treball pel municipi."
Després de la urbanització, l’INCASÒL tindrà set parcel·les per comercialitzar amb superfícies aproximades de 13.000 m2, 4.000 m2 i 10.000 m2. Aquestes parcel·les formaran part d’un sector amb més del 58% del les parcel·les ja en propietat de l’Ajuntament i de les empreses que s’hi instal·laran: Semen Cardona SL, Excavacions Cots Codina SL, Jogasan Inversiones SL, Estaciones de Servicio Vilalta SA i Aira Robòtics SL.
La Cort II està situada al nord de la carretera C-55, a l’altra banda de la Cort, en uns terrenys força planers corresponents al Camp Gran de la Cort. L’elecció d’aquest àmbit evita l’afectació de diverses zones sensibles, com són el corredor ecològic del Cardener, els camps propers a la Masia del Reig i el bosc situat a l’entorn del seu camí d’accés. Així mateix, la seva urbanització, que aprofita els accessos ja existents al polígon de la Cort, millora la incorporació a la C-55 pel seu costat nord mitjançant una rotonda.
Col·laboració de les institucions i el món empresarial
Històricament, l’activitat econòmica de Cardona s’ha centrat en la mineria. El tancament de la mina als anys 90 i, posteriorment, la clausura de la planta de producció de clor l’any 2018 va provocar una important reducció de l’activitat econòmica i, conseqüentment, de la població del municipi.
El desenvolupament del sector La Cort, promogut per l’INCASÒL, ha generat un nou teixit industrial molt més lligat al territori però està pràcticament esgotat i és precisa de nous sòls per a la seva ampliació i per poder seguir generant activitat econòmica al municipi.
En aquest sentit, l’interès mostrat per diferents empresaris per instal·lar-se a Cardona ha estat el detonant perquè, a finals de l’any 2020 l’Ajuntament i l’INCASÒL signessin un conveni per promoure aquest sector en dues fases. Durant el 2021,aquesta col·laboració es va concretar, d’una banda, amb la redacció dels documents urbanístics i l’agilització al màxim els terminis de les aprovacions, i de l’altra, en l’adquisició del sòl brut per part del empresaris interessats (70%) i de les dues administracions (30%), fet que garantia l’execució de la primera fase del sector. Uns mesos més tard, l’adquisició de 50.000 m2 per part d’una de les principals empreses, Aira, associada amb una empresa danesa, Frontmatec, va possibilitar que el sector es pugui urbanitzar en una sola fase.
Aquesta empresa cardonina, especialista en el desenvolupament i la fabricació de robots per al sector càrnic-alimentari està col·laborant amb l’impuls d’uns mòduls formatius de robòtica i programació, per tal de promoure la formació qualificada i possibles llocs de treball que la implantació d’aquesta empresa necessitarà en els propers anys.