Veïns i Amics del Barri Mercat

L’associació de Veïns i Amics del Barri Mercat de Cardona

Carrer EscasanyL’Associació de Veïns i Amics del Barri Mercat de Cardona constituïda formalment l’any 2004 treballa per tal d’impulsar accions que dinamitzin cultural i comercialment el Barri Mercat, mantinguin vives les tradicions i esdevinguin un element de cohesió entre veïns, amics i comerciants del Barri. És una entitat viva, que treballa sense ànim de lucre i que integra un nombrós col·lectiu de persones amb il•lusió, que hi dediquen esforços i temps per assolir els objectius esmentats.

L’Associació és oberta a tothom, veïns, comerciants, amics del Barri o de la Vila de Cardona.

En el decurs de l’any l’entitat organitza activitats diverses:

• La organització de la Festa del Barri Mercat (per les festes de Corpus)
• El tradicional Concert de Música Popular a la Plaça del Mercat, obert a tothom. (mes de juny)
• Participació activa en les festes i fires d’àmbit local (Fira Medieval, Fira de la Llenega, Fira de la Ganga)


Tirar endavant aquestes actuacions no és una tasca fàcil. L’entitat es mou sense ànim de lucre, disposa d’uns recursos limitats i alhora el temps que s’hi dedica és totalment voluntari.Però tot i les dificultats l’entitat està més viva que mai, hi ha il•lusió col•lectiva per tirar endavant projectes, es fan propostes, hi han voluntaris/ies que hi dediquen el seu treball i temps, en definitiva hi ha un sentiment col•lectiu d’estima al Barri i a la Vila que permet superar tots els obstacles.

L’Associació vol agrair públicament la dedicació i esforç de tots aquells que amb el seu treball i il•lusió han fet realitat múltiples projectes.Gràcies a tots!


La Festa del Barri Mercat i els Nans

La Festa del Barri Mercat de Cardona, organitzada per l’Associació de Veïns i Amics del Barri Mercat dona el tret de sortida a les tradicionals festes dels Barris arrelades a la Festivitat del Corpus.

La Festa del Barri Mercat se celebra tradicionalment el divendres de Corpus, precedint a la celebració de la Festa del Barri Graells.

El veïnat engalana i ornamenta el carrer amb motius diversos. El carrer esclata de color, originalitat i enginy. Se celebra la tradicional missa, la sorollosa tronada, la xocolatada i el tant arrelat i aplaudit passacarrers amb els Nans del Barri. A la nit, sopar popular i animació musical.

Però els protagonistes de la Festa són sens dubte la parella de Nans del Barri Mercat. Batejats amb el nom de Minga i Agneta des de l’any 1996, són els nans més antics de Cardona i una de les parelles més antigues de Catalunya. Els noms originals es desconeixen i la data exacta de la seva construcció se situa entre 1750 i 1800.
Els Nans del Barri Mercat han esdevingut un dels elements folklòrics i tradicionals més estimats i arrelats de Cardona. La seva peculiar fesomia i vestuari desperten la curiositat de menuts i grans.

Els Nans del Barri es guardaven tradicionalment a les golfes de la Casa Climens, que fins i tot eren anomenades les golfes dels Nans.El dia del Festa del Barri la parella de Nans s’exposava a l’aparador de la Pastisseria Climens de manera que tothom els pogués contemplar, fins que arribava el moment de ballar a la cercavila.En aquell moment esclatava l’alegria i els més menuts s’acostaven als Nans per tocar-los, veure’ls i empaitar-los al ritme de la música.

Durant els anys 40 i 50 els Nans anaven a les trobades de gegants i capgrossos d’arreu de Catalunya i en especial a la trobada que se celebrava per la Festa de la Mercè, patrona de Barcelona. Allà sempre eren una de les peces més admirades i aplaudides per tothom.

Una persona estretament lligada a la història dels Nans, va ser sens dubte el Dídac Berenguer, anomenat “Diego Bigotes”, conegut veí de Cardona que sentia devoció portant-los, fent-los ballar i despertant el somriure i l’alegria de tots.

L’any 1996, a iniciativa dels veïns del Barri Mercat,es va construir una rèplica exacta dels Nans originals i van ser batejats amb els noms de Minga i Agneta, dos personatges populars del Barri.

L’any 2006 els compositor cardoní Narcís Mellado tingué l’avinentesa de composar una cançó perquè esdevingués la melodia que acompanyés als Nans en la cercavila de la Festa del Barri. La cançó fou presentada i ballada per primera vegada pels Nans, en el decurs de la celebració del I Concert de Música Popular celebrat aquell mateix any a la Plaça del Mercat.

La parella de Nans originals es troba actualment a l’Arxiu Històric de Cardona i ha passat a ser una peça de museu, donant el relleu als nous Nans perquè siguin ells els qui surtin a ballar a les cercaviles i despertin l’admiració i estima de tots.


El Barri Mercat

El Barri Mercat de Cardona compren l’àmbit físic de l’anomenat Carrer Escassany i la Plaça del Mercat presidida per la magnífica nau gòtica de l’església de Sant Miquel.


El Carrer Escassany

El Carrer Escassany correspon a l’antic camí que es seguia per arribar a l’església de Sant Miquel des del Castell de Cardona. És durant el segle XI que a banda i banda del carrer s’hi van començar a construir cases, formant-se així el nucli primigeni de la Vila. Aquestes primeres cases solien ser edificis de planta baixa amb un pati al seu voltant, que es solia utilitzar com a hort. Amb el pas dels segles aquest carrer ha rebut diferents noms: al segle XI estava documentat com el “camí que porta a St Miquel”, al segle XIV era el “carrer Major del Mercadal” en clara referència a la Plaça del Mercat; però amb el temps el nom del carrer es va reduir a carrer del Mercat. Aquest nom es va utilitzar fins al 1924, quan es va dedicar el nom als germans Ramon i Manel Escassany.Els germans Escassany eren un rellotgers de la Vila que van emigrar cap a Amèrica on varen assolir una bona posició econòmica. Foren ells qui assumiren el cost econòmic de la construcció de l’edifici de la nova escola pública de la Vila que portava el seu cognom. Foren nomenats fills il•lustres de Cardona i des de l’any 1924 el carrer Mercat passa a anomenar-se carrer Escassany.
Al llarg del carrer Escassany també es poden contemplar edificacions d’elevat interès arquitectònic com l’antiga casa Martínez o la casa Estruch, edificacions de l’època medieval que encara conserven els finestrals d’estil gòtic i la façana de pedra.


La Plaça del Mercat

La Plaça del Mercat fou durant els segles XI, XII i XIII junt amb la Plaça de Cardona o de les Cols (actual plaça de Sta Eulàlia), l’element més dinàmic i representatiu del que era el nucli primigeni de la vila de Cardona.

A la carta de franqueses atorgada pel comte de Barcelona Borrell II l’any 986, ja es reconeixia el dret de tenir mercat lícit i està documentat que a finals del segle XI el mercat se celebrava dins de l’espai del que era el cementiri de St. Miquel, tot just davant l’actual església de St. Miquel. El nom de la Plaça respon al fet que durant molts segles se celebrés el tradicional mercat setmanal en aquest espai.

La Plaça conserva en l’actualitat un dels elements més característics del nucli antic de Cardona: l’estructura porxada que servia per donar aixopluc al pas de la gent, als mercaders i a les seves mercaderies. Els nou arcs que la conformen són d’alçada i amplada diferent i van des de l’apuntat típicament gòtic, al carpanel predominant els de mig punt. Per sobre dels arcs i pòrtics s’aixequen els antics palaus de mercaders, l’èl·lit social de l’Edat Mitjana a Cardona, que vivia a la Plaça del Mercat. El Palau Rovira o de l’Aguilar són alguns dels exemples de la puixança d’una classe benestant que vivia a l’empar dels senyors del Castell.

Plaça Mercat, 9 08261 - Cardona

676 364 943

Alex Tripiana Berruezo

Mapa

Última revisió 2019-08-01 11:41:36