Colla Geganters i Grallers de Cardona

Història de l’entitat

L’any 1978, un grup de joves cardonins que col·laboraven en les Comissions de Festes del Barris de Cardona, van organitzar l’antiga “Capvuitada de Corpus” amb tots els gegants de Cardona, recuperant així una festa que feia molts anys que no s’havia celebrat. Després de comprovar el gran èxit obtingut, aquell grup de joves va decidir formar un grup festiu i geganter estable, batejat amb el nom de “Col.lectiu de Festes EL ROVELL DE L’OU”. Inicialment el propòsit d’aquell grup va ser el d’organitzar tota classe d’activitats festives i populars, fent però una dedicació més àmplia al món geganter. Entre les activitats organitzades aquells primers anys destaquen el Carnaval i les vaquetes populars de la setmana de la Festa Major.

A partir de l’any 1987, l’entitat es va centrar cada cop més en el món dels gegants i va ser llavors quan els seus responsables van fer el pas definitiu per fundar una entitat dedicada exclusivament al món geganter.

Finalment, l’any 1999, es va incorporar a la Colla un grup entusiasta de joves i es creà el nostre propi grup de Grallers.

 

Activitats

Des de ja fa anys, la Colla de Geganters de Cardona ha passejat el nom de Cardona i els seus gegants per tots els indrets de Catalunya, assistint a concentracions internacionals de gegants, trobades vàries i també de gegants centenaris.

L’any 1984 es portà a terme la primera Gran Trobada de Gegants de Cardona. Posteriorment, any rera any, hem anat organitzant la tradicional Trobada de Gegants de la Festa Major. L’any 2003, per commemorar els primers 25 anys de l’entitat, es va organitzar a Cardona la VII Trobada Intercomarcal de Gegants Bages-Berguedà, on vàrem aplegar al voltant de 30 colles geganteres.

Fins i tot els nostres gegants han sortit fora de Catalunya. L’any 1997 van ser convidats a les Festes de Gràcia de Maó (Menorca). Els anys 2002 i 2005 foren convidats a la vila de Sax (Alacant) per la comparsa “Caballeros de Cardona” de l’esmentada localitat. L’any 2004 vam ser convidats a Foix (França) per l’agrupació cultural “Foix Terre d’histoire – Théâtre de l’Espinet”, en una activitat emmarcada dins del programa de col.laboració cultural d’ambdues viles.

Com no podia ser d’altra manera, la nostra Colla de Geganters ha estat present en tots els esdeveniments geganters de Cardona, impulsant qualsevol tipus d’iniciativa que s’ha fet a la nostra vila en l’àmbit geganter. L’any 1996 la nostra entitat va ser un del promotors, conjuntament amb la Comissió de Festes del Barri Mercat i l’Excm. Ajuntament, de la realització d’una còpia exacta del Nans del Barri Mercat, amb la finalitat de salvaguardar per a la posteritat l’antiga parella del segle XVIII. L’any 2003, en commemorar el 25è aniversari de la nostra entitat, vàrem ser un dels promotors de la nova parella de gegants del Barri Major, còpia exacta de la parella centenària de l’any 1834.

Apartat de correus núm. 31 08261 - Cardona

938 684 509

Jordi Casas

Imatges

Última revisió 2019-08-01 11:37:14