L'Ajuntament presenta unes jornades de memòria històrica sota el nom de l'alcalde republicà Joan Torrents i Macià

Última revisió 05-05-2022 18:15
05/05/2022

Avui que es commemoren 83 anys de l’afusellament de l’alcalde Joan Torrents, el ple municipal llegirà una declaració institucional en homenatge al batlle i a totes les víctimes del franquisme

El govern municipal consolida, així, la seva aposta per establir un programa anual d’activitats per a la recuperació de la memòria històrica

L’Ajuntament de Cardona, compromès amb la recuperació i divulgació de la memòria històrica, fa una passa endavant amb la presentació de les “Jornades de memòria històrica Joan Torrents i Macià”, un cicle de conferències i actes institucionals que consoliden les xerrades  que ja durant l’anterior legislatura s’havien organitzat des de la regidoria de Patrimoni i Memòria Històrica.

A tall d’exemple, el maig del 2018 es va fer un acte d’entrega a familiars de cardonins condemnats i afusellats pel règim franquista els certificats que anul·laven de manera oficial els judicis sumaríssims, amb l’aleshores conseller de Justícia de la Generalitat, Carles Mundó.

Per tot això l’Ajuntament de Cardona presenta la creació d’unes jornades de memòria històrica a la vila que porten el nom de l’alcalde republicà Joan Torrents i Macià, afusellat el 5 de maig de 1939 per les tropes franquistes, i de divulgació, record i homenatge a totes les víctimes del franquisme.

Les jornades s’instauraran al municipi de forma anual, donant el tret de sortida el dia 5 de maig, que coincideix amb la commemoració de l’afusellament de l’alcalde Torrents i Macià i del Dia Nacional d’homenatge als deportats i deportades, amb un acte en record de tots ells i en record a l’alcalde cardoní, i que s’allargaran durant els mesos de maig i juny amb activitats i xerrades divulgatives.

Primera edició de les jornades

Per la primera edició d’enguany, es llegirà una declaració institucional aquest vespre, al ple municipal, i el seguirà la projecció del documental “Els internats de la por”, a càrrec de Montse Armengou, periodista i directora del programa “Sense Ficció” de TV3, dimarts 31 de maig a les 19:00 hores al Centre Cardona Medieval. El seguirà l’estrena de l’exposició 1932: Tres dies de revolta al Cardener, dels historiadors Jordi Algué i Marc Rubí, el 3 de juny, a l’antiga central elèctrica del Parc Cultural de la Muntanya de Sal.

Finalment, les jornades acabaran amb un acte institucional d’instal·lació d’una placa en record i homenatge a l’alcalde Joan Torrents i Macià i una xerrada a càrrec d’Andreu Galera, arxiver municipal, sobre la recuperació de documents històrics a l’Arxiu Municipal de Cardona. Aquests dos darrers actes se’n donaran tots els detalls en els propers dies.

Imatge d'arxiu: Joan Torrents i Macià a Cardona
Imatge d'arxiu: Joan Torrents i Macià