La Coral Cardonina retorna, dos anys després, als escenaris

Última revisió 10-12-2021 11:39
10/12/2021

El proper diumenge 12 de desembre, la Coral Cardonina tornarà a trepitjar els escenaris després de dos anys sense activitat concertística degut a l'actual situació pandèmica. Ho farà per oferir una edició molt especial del seu Tradicional Concert – Memorial Josep M. Casafont, curulla de records i d'homenatges a compositors comarcals.

El darrer concert ofert per la Coral Cardonina fou el concert d'Any Nou, el gener de 2020. Amb l'esclat de la pandèmia va aturar la seva activitat d'assaigs i concerts, tot i que es va mantenir molt activa a les xarxes socials durant el període de confinament. L'estiu de 2020 va reprendre tímidament la seva participació en algunes celebracions litúrgiques fins a final d'any. Enguany, ha hagut de cancel·lar tres concerts previstos, el de Setmana Santa, el Cardona Canta i una cantada a l'estiu, a més de partir un número significatiu de baixes que han condicionat força els equilibris de veus del cor. Tanmateix, d'ençà de la tardor, la formació s'ha conjurat per vestir un concert i poder retrobar-se de nou amb el seu públic. I ho ha fet, concebent un programa centrat en el record d'una cantaire que morí el passat Nadal i commemorant l'efemèride de dos compositors del Solsonès que deixaren una profunda petja a Cardona, sense oblidar-se de sumar-se al 500 aniversari del príncep de la música renaixentista, Josquin Desprez.

 

L'estructura del 61è Tradicional Concert – Memorial Josep M. Casafont serà molt interactiva alternarà la interpretació de diferents peces corals amb la lectura de breus textos del llibre “Imatges i pensaments” de Montse Salinas Company, cantaire del cor cardoní durant més de 25 anys i traspassada la nit de Nadal de 2020,  i la projecció de fotografies de l'artista local Cristina Morera. A mode de diàleg literari, musical i visual, el concert anirà desgranant un repertori de cants clàssics, polifònics, tradicionals i espirituals,  molts d'ells a cappella i d'altres acompanyats als teclats i a la guitarra per Fina Company i Ignasi Prat, respectivament.

 

Més de la meitat del programa estarà integrada per obres de dos músics del passat segle XX molt preuats a la vila cardonina. D'una banda, Joan Roure Jané, de qui enguany es commemora el centenari de naixement i sobre qui pocs dies abans va celebrar-se una conferència posant en valor el seu llegat cardoní. Tot i ser solsoní d'origen i andorrà d'adopció, sempre va mantenir un vincle molt estret amb Cardona, municipi al qual va dedicar un bon grapat de composicions. La Coral Cardonina ens n'oferirà algunes de les més emblemàtiques del seu repertori. D'altra banda, Mn. Llorenç Riu Llobet, del qual enguany s'acompleix la doble efemèride del 150è aniversari de naixement i el 75è de la seva defunció, esdeveniment que ha passat absolutament desapercebut arreu del bisbat de Solsona. De mossèn Riu, Cardona atresora alguns goigs a la seva patrona, així com moltes de les seves cançons nadalenques que donen vida als centenaris Pastorets cardonins. Algunes de les seves músiques també podran escoltar-se el proper diumenge a Cardona.

 

El concert tindrà lloc aquest diumenge a l'església parroquial, a les 18h. Les localitats podran adquirir-se a les taquilles obertes a l'entrada del recinte, mitja hora abans. Durant l'acte, es prendran totes les mesures necessàries per garantir la seguretat dels assistents.