El Castell de Cardona rebrà 1'5 milions d'euros del Departament de Cultura, en el marc dels fons Next Generation

Última revisió 14-05-2022 19:45
14/05/2022

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha visitat el Castell de Cardona amb l'alcalde, Ferran Estruch, i ha anunciat una inversió per millorar la il·luminació, l'eficiència energètica i els punts de camí coberts del castell

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha anunciat avui que el Castell de Cardona rebrà inversions per un valor total de 1.526.781 euros del Departament de Cultura, en el marc dels fons europeus Next Generation. Aquesta aportació, que es materialitzarà entre el 2022 i el 2026, s’invertirà en la nova il·luminació del castell; en un projecte d’eficiència energètica amb una inversió de 1.291.526 euros, i en la restauració i adequació de diversos punts del camí cobert del castell, en les quals s’invertiran 235.255 euros. "Amb l'alcalde Ferran Estruch compartim que aquest és un monument de gran importància, no només pels cardonins sinó per tot els país", ha explicat la consellera Natàlia Garriga.

El Departament de Cultura porta anys treballant per a la recuperació del Castell de Cardona, com a monument de gran importància per al coneixement de la història del país. Entre els anys 2005 i el 2021 hi ha invertit 4.365.372 euros. Les muralles, la col·legiata, el claustre, la capella de Sant Ramon i la torre de la Minyona del Castell de Cardona són propietat de la Generalitat de Catalunya i la gestió del monument correspon a l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural.

L'alcalde ha remarcat que  "des de fa més de quaranta anys que no es fa una inversió en la il·luminació del castell." "El que anunciem avui, de la mà de la conselleria de Cultura de la Generalitat, és un pas endavant per la dignificació del monument, que passarà de poca il·luminació exterior a il·luminar tot el monument, una reivindicació històrica del poble de Cardona", ha afegit Estruch.

El Castell de Cardona és una de les fortificacions militars més importants de Catalunya i apareix documentat per primera vegada en època carolíngia (s. VIII). Posteriorment, a partir del segle XVII, juga un paper clau en les guerres dels Segadors, de Successió i del Francès. Durant la guerra de Successió el castell va resistir diversos setges de l’exèrcit borbònic fins a la seva  capitulació el 18 de setembre de 1714, raó per la qual que se’l coneix com el darrer baluard de les llibertats catalanes. El castell de Cardona un exemple únic de la història de la fortificació militar a Catalunya. L'element més destacable del conjunt, però, és la Col·legiata de Sant Vicenç, una de les joies del primer romànic català.

La inversió a Cardona es farà en el marc dels fons europeus Next Generation, instrument de recuperació de la Unió Europea dotat amb 750.000 milions d'euros, concebut per a impulsar la convergència, la resiliència i la transformació de l’economia després de la pandèmia. Aquest instrument ha de permetre a la UE assentar les bases per a una Europa més moderna i sostenible. Durant el període 2022-2026, la Generalitat de Catalunya destinarà a cultura 23,8 milions d’euros provinents dels plans de Recuperació, Transformació i Resiliència.