Cardona aprova un pressupost expansiu i que confirma la tendència de la reducció de l'endeutament

Última revisió 12-01-2022 08:26
30/12/2021

El pressupost aprovat, que ascendeix a 6,2 milions d’euros, posen un accent especial als grans eixos del pla de mandat municipal

El ple de l’Ajuntament de Cardona va aprovar, el passat dimecres en sessió extraordinària, el pressupost municipal per a l’exercici 2022, que ascendeix a 6.234.973,50€, xifra que representa un increment d’un 8,5% respecte els números de l’any passat i gairebé un 50% més d’inversions respecte el 2021. D'altra banda, es consolida la tendència a la baixa de l’endeutament, tot i el creixement de les inversions.

En paraules de la regidora d’Hisenda, Anna Maria Sala, els pressupostos consoliden les apostes del govern local amb els objectius estratègics fixats en el pla de mandat: garantir el benestar i oportunitats per a tothom, el creixement econòmic i el foment de l’ocupació, l’impuls de l’habitatge i fer una Cardona més verda i  sostenibilitat.

En aquest sentit, Sala va remarcar que es tracten d’un dels pressupostos més expansius dels darrers anys, amb un  enfortiment de les principals partides socials i amb un salt qualitat i quantitatiu pel que fa a les inversions.

En l’eix social, amb l’objectiu de garantir el benestar i condicions de vida a la població, els comptes municipals consoliden el Servei Atenció Domiciliària amb una persona treballadora auxiliar més i es reforça el servei amb la creació d’un programa pilot de formació i atenció domiciliària, que comportarà que durant el 2022 comptem amb un equip de quatre persones que realitzaran tasques de suport a la nostra gent gran.

Una nova plaça de tècnic d’habitatge a l’Oficina Local d’Habitatge, dues proves pilot de masoveria urbana a la Colònia Arquers o la finalització de les obres de rehabilitació de l’edifici del Carrer Doctor Merli, en el marc del Pla de Foment d’Habitatge Públic, són les principals novetats a nivell d’habitatge, que comportarà que a finals d’any es pugui posar al mercat de lloguer 3 habitatges municipals rehabilitats al centre històric de Cardona més dos a la Colònia Arquers.

El sistema de recollida selectiva “porta a porta” serà un dels projectes cabdals a nivell de sostenibilitat, una aposta que portarà a Cardona a reduir el doble els residus orgànics. Els números de l’Ajuntament per l’any vinent contempla també el nou contracte de neteja viària que ampliarà els serveis de neteja als carrers del municipi i que permetrà l’adquisició de nova maquinària de neteja de la via pública per millorar, així, l’eficiència.

L’Alcalde de Cardona, Ferran Estruch, assegura que “es tracten d’uns pressupostos expansius, transformadors, que posen al centre les necessitats dels veïns i que fan una aposta sense precedents per la sostenibilitat”.

Increment de les inversions per al 2022

El pressupost del 2022 preveu que es destini més d’un milió i mig d’euros (1.513.382,02 €) al capítol d’inversions, xifra que representa un increment de gairebé un 50% respecte el 2021.

En l’àmbit de la sostenibilitat i l’eficiència energètica, els projectes que s’inclouen sumen gairebé 1 milió d’euros, on la major part dels recursos es destinaran al canvi i la  renovació de l’enllumenat públic  (915.944 euros), incorporant nova il·luminació als dos centres històrics de Cardona i La Coromina, un nou enllumenat a la Carretera de la Mina fins la Muntanya de Sal o el projecte de nou enllumenat a la Colònia Arquers, que comportarà avançar així part del projecte d’urbanització futur d’aquest espai important per Cardona. Altres projectes destacats són la instal·lació de plaques solars a la biblioteca (36.000 euros), la nova climatització del Teatre Municipal Els Catòlics (42.600 euros) i la instal·lació d’un punt de recàrrega de vehicles elèctrics (25.000 euros).

A més, el pressupost compta amb una partida de 56.000 euros per la millora dels camins rurals, que permetrà millorar l’accessibilitat.

El pressupost aprovat també inclou, en l’àmbit de l’habitatge i millora urbana, el projecte de transformació de la Plaça Àngel Guimerà de La Coromina que es començarà a executar el primer trimestre de 2022, valorat en  191.000 euros,  així com la finalització de la Carretera de la Mina (36.000 euros), la finalització de la zona d’autocaravanes i zona esportiva de La Coromina (13.000 euros) i una partida especial que permetrà renovar parcs infantils del municipi o instal·lar-hi un skatepark i rocòdrom (40.000 euros), unes demandes sorgides a partir del Consell dels Infants de la vila. 

A nivell d’habitatge, les finances municipals contemplen la finalització de les obres de rehabilitació de l’habitatge del Carrer Doctor Merli que seran habitatges municipals que es posaran al mercat de lloguer de l’Ajuntament (100.000 euros)

Impuls del Polígon Industrial La Cort II

En els nous comptes municipals hi ha una partida de 100.000 euros que contempla l’impuls del nou Polígon Industrial, que permetrà la urbanització del polígon, un projecte que s’està fent conjuntament amb l’Incasòl i amb la col·laboració de diversos industrials,  una de les grans accions del govern municipal en aquest mandat.

Pressupostos amb visió de futur

L’Alcalde ha remarcat que aquests pressupostos “tenen una clara visió de futur” i incorporen una partida important per l’elaboració de propostes i projectes tècnics. En aquest sentit ha emplaçat als grups municipals i a la ciutadania a consensuar abans de l’estiu de l’any vinent, 2022, tres grans projectes més: el futur del poliesportiu municipal, la remodelació de la Plaça i el passeig de la Fira i la construcció d’un nou Centre Integral d’Atenció a la gent Gran (Centre de Dia).

Torn per l’oposició

Joan Jané, portaveu de Junts per Cardona, va anunciar l’abstenció de la seva formació. Va lamentar “la falta de temps per estudiar els pressupostos”. Jané va argumentar que “els comptes presentats podrien ser d’un municipi més gran com Solsona o Súria.”

“Necessitem accions molt més valentes que apostin per la promoció d’habitatge i combatre el decreixement poblacional que pateix Cardona”, va assegurar Jané. El portaveu de Junts va traslladar, al govern municipal, la voluntat del seu grup de “participar de manera conjunta en el seguiment d’aquests pressupostos i a millorar, així, la vida dels cardonins.”

Ferran Verdejo, portaveu del PSC, va anunciar que el seu grup votaria en contra, i ho va argumentar justificant que “no s’augmenta, als nous pressupostos, el suport a l’emprenedoria o la partida de joventut i d’ajuts de lloguer d’habitatge.” El portaveu socialista va reconèixer que “tot i augmentar els ingressos” no es tradueix a un increment de les partides més importants.

El portaveu socialista va recordar el descontent del seu grup “davant d’una de les despeses més importants del pressupost” relatiu al contracte del nou model de recollida selectiva, que el titlla de no ser adient per fer aquesta recollida “porta a porta”.

Verdejo va posar en dubte el compromís de l’equip de govern local per “pactar i consensuar”, quan els darrers mesos s’han reunit escassament en projectes tan cabdals pel municipi com ara l’habitatge.

Així, el pressupost municipal per al 2022 va quedar aprovat amb els 7 vots a favor de l’equip de govern d’ERC, un vot en contra del PSC i dues abstencions de Junts per Cardona.

Podeu recuperar el ple municipal al següent enllaç: https://www.youtube.com/watch?v=1xkuYvZGSqo