La Sal de Cardona, protagonista de la nova guia del Rebost del Bages
- La publicació recull el coneixement històric, científic i gastronòmic sobre la sal
La Fundació Alícia ha acollit la presentació de la Guia de la Sal de Cardona, una nova publicació impulsada pel Consell Comarcal del Bages en el marc dels projectes del Rebost del Bages i del Geoparc Mundial UNESCO de la Catalunya Central.
Aquesta guia és el resultat de la col·laboració entre diverses entitats i professionals que han fet possible un treball coral per posar en valor un dels productes més emblemàtics del territori.
L’edició ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Cardona, a través de la Fundació Cardona Històrica, i amb l’expertesa de la Fundació Alícia, encarregada de la redacció dels continguts. Aquests s’han elaborat a partir de la participació de persones expertes en història, geologia i gastronomia, que hi han aportat el seu coneixement i experiència.
La guia permet divulgar els valors de la sal de Cardona: la seva formació geològica, el paper històric en l’economia i la cultura del territori, les seves propietats, varietats, usos i les seves múltiples aplicacions a la cuina.
Una sal amb història
La guia s’apropa a la sal des d’un punt de vista transversal. Andreu Galera, director de l’Arxiu Històric de Cardona, ha reivindicat el seu valor històric destacant les 161 referències a la sal de Cardona a la literatura precientífica anterior al 1800 al voltant de tres característiques: el fenomen geològic, la seva major capacitat per conservar aliments i les seves virtuts medicinals.
“Tornar a posar la sal de Cardona al centre de la taula és un gran exercici de recuperació patrimonial”, assegura Galera.
Per la seva part, Adriana Gálvez, tècnica responsable de projectes d’innovació de la Fundació Alícia, ha explicat algunes estratègies per diversificar el consum de sal, tenint en compte que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) estableix el consum òptim de sal a menys de 5 grams al dia. En aquest sentit, Gálvez ha defensat la importància de seguir una dieta Mediterrània amb productes frescos, locals i de temporada, “que permet controlar millor el consum de sal”. En definitiva, la clau per aconseguir un bon equilibri és: “Menys sal, però de Cardona”.
Francesc Ponsa, director general de la Fundació Cardona Històrica (FCH), i Laia Ximenis, gerent d’AMISOL, han posat en relleu els valors socials de la Sal de Cardona. “És un producte del país de gran qualitat que no té res a envejar a la sal de l’ Himàlaia i que ens l’hem de creure i potenciar”, afirma Ponsa.
A més, té el valor afegit de contribuir al manteniment, la conservació i la divulgació del patrimoni natural, històric, monumental i industrial de Cardona. La FCH reinverteix els beneficis de la venda de la sal en la conservació del seu patrimoni i, a més, contribueix a l’adquisició d’hàbits d’autonomia personal i social a les persones usuàries del Servei de Teràpia Ocupacional de l’AMISOL, que són els encarregats d’etiquetar i envasar la sal.
Meritxell Jané, tècnica d’agroalimentació i hostaleria de l’AdlSolCar, i Carme Fontelles, del restaurant La Premsa de Cardona, han parlat de la importància de la sal per la restauració.
Tot seguit, el xef Jordi Llobet, ambaixador de la Sal de Cardona, ha ofert una demostració de cuina amb receptes elaborades amb sal cardonina, mostrant com incorporar aquest producte de manera creativa i saludable a la gastronomia actual.
La sessió també ha comptat amb la participació institucional de Marta Viladés i Ribera, consellera de Promoció Econòmica i Desenvolupament Rural del Consell Comarcal del Bages, i Lluïsa Aliste Sánchez, alcaldessa de Cardona.
Un producte amb història i identitat pròpia
Al llarg dels segles, la sal de Cardona ha estat clau per al desenvolupament econòmic del municipi i de la Catalunya Central. La Vall Salina s’ha explotat durant més de 6.500 anys, des del neolític fins a l’època romana, i la seva sal ha estat sempre apreciada per la seva puresa i intensitat. La sal ha estat també la raó de ser de la vila i del castell, tal com ja destacava Pere Gil Estadella l’any 1600: “Y així com lo saler, com està dit, se posa a la mitg de la taula; així ha volgut Déu nostre Senyor en mitg de Cathalunya posar las montanyas de sal de Cardona”.
L’origen de la sal de Cardona es deu a l’evaporació d’un mar interior fa uns 36 milions d’anys. Des de temps immemorials, la sal de Cardona ha gaudit de fama i renom. Ha estat considerada una de les millors sals del món degut a la seva major capacitat saladora i les virtuts medicinals atribuïdes per la saviesa popular.
La sal extreta del jaciment de Cardona està considerada de màxima puresa (amb el 99’97% de clorur sòdic). S’obté d’esmicolar la roca extreta del cor del diapir de la vall salina de Cardona. La seva estructura cristal·lina compacta explica la seva puresa i alta concentració.
La guia es pot descarregar en format digital a: www.rebostbages.cat/guies.