Cardona commemora el 10è aniversari de la mort de Subirachs amb una conferència

Última revisió 09-04-2024 11:16
09/04/2024

L’emblemàtica escultura eqüestre de Borrell II que commemora el Mil·lenari de la Carta de Poblament de Cardona és obra de l’escultor

El proper divendres dia 19 d’abril a les 19.30h al Centre Cardona Medieval tindrà lloc la conferencia “Subirachs, artista polifacètic”  a càrrec de la Dra. Judit Subirachs-Burgaya, historiadora de l'art, directora de l’Espai Subirachs de Barcelona i conservadora de l’obra del seu pare, Josep Maria Subirachs. L’objectiu de l’acte és homenatjar l’escultor en el marc dels deu anys de la seva mort, que es va produir el 7 d’abril del 2014.

La conferència, oberta a tothom, farà un recorregut per la llarga i prolífica trajectòria artística de Subirachs (1927-2014), en el context dels 10 anys de la seva mort.

Durant la xerrada es mostraran i comentaran les diverses etapes estilístiques per acabar amb una reflexió sobre la seva aportació a la façana de la Passió de la Sagrada Família.

L’acte ajudarà a descobrir i comprendre l’univers iconogràfic d’un dels exponents més representatius de l’art català de la segona meitat del segle XX.

Aquesta activitat s’emmarca també dins del programa d’actes en motiu dels 1038 anys de la Carta de Poblament de Cardona (any 986).  L’escultura commemorativa del Mil·lenari de la Carta ubicada a la Plaça de la Fira és obra d’en Josep Maria Subirachs i la va realitzar just abans de passar a decorar la Sagrada Família. S’hi representa al comte de Barcelona, Borrell II, muntat a cavall.

L'escultura està feta amb pedra de travertí procedent de les pedreres d'Almeria. L'alçada total és de quatre metres i mig. Damunt del peu, d'un metre i mig, s'hi encaixa la figura, que mesura tres metres.

Sobre Judit Subirachs-Burgaya

Barcelona, 1959. Doctora en Història de l’Art per la Universitat de Barcelona, s’ha especialitzat en l’escultura catalana dels segles XIX i XX. Va ser becària de l’Institut Amatller d’Art Hispànic i va treballar com a coordinadora general del Centre d’Història Contemporània de Catalunya (Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya).

 Des del 2004 és la conservadora de l’obra del seu pare, l’escultor Josep M. Subirachs, i dirigeix a Barcelona l’Espai Subirachs.

És membre del consell assessor del Museu de Montserrat. Ha comissariat una vintena d’exposicions i ha impartit nombroses conferències sobre escultura catalana dels segles XIX i XX.

A més d’articles en publicacions periòdiques i de textos en obres col·lectives, és autora dels volums L’escultura del segle XIX a Catalunya. Del Romanticisme al Realisme (1995), Escultura moderna i contemporània (1998), Subirachs a Catalunya. Obra en espais públics (2006) i Subirachs a Barcelona (2012).