La Fundació SHE - Fundació ''la Caixa'', liderada pel Dr. Valentí Fuster, reprendrà l'estudi científic ''Healthy Communities'' a Cardona el setembre

Última revisió 03-06-2021 13:32
02/06/2021

El projecte Healthy Communities 2030 es va ajornar el passat 2020 a causa de la pandèmia. La fundació ha estat treballant durant tot aquest temps en un nou model híbrid que incorporarà sessions en línia juntament amb les activitats presencials ja previstes

Hi participaran 2.300 persones dels municipis de Sallent i Cardona, amb l’objectiu de validar científicament que la intervenció en una comunitat impacta de manera positiva en els hàbits de vida de la seva ciutadania, aconseguint, així, la millora de la salut i de la qualitat de vida, i la reducció del risc de patir malalties cardiovasculars, primera causa de mort al món.

La Fundació Science, Health & Education (SHE) – Fundació “la Caixa”, liderada pel prestigiós cardiòleg Dr. Valentí Fuster, reprendrà el projecte Healthy Communities 2030 a Sallent i Cardona (Bages) el setembre del 2021. Es tracta d’un pioner i ambiciós projecte d’investigació centrat en la salut que requerirà la participació de 2.300 persones dels dos municipis bagencs amb l’objectiu de validar que la intervenció en una comunitat —a través dels programes integrals que han estat dissenyats pel Dr. Fuster i el seu equip científic— impacta de manera positiva en els hàbits de vida de la seva ciutadania, aconseguint, així, la millora de la salut i de la qualitat de vida, i la reducció del risc de patir malalties cardiovasculars, primera causa de mort al món.

El projecte Healthy Communities 2030, que s’havia d’iniciar el segon trimestre del 2020, va quedar ajornat a l’abril del mateix any per la pandèmia de la covid-19. Durant aquest temps, l’equip pedagògic de la fundació ha treballat en el desenvolupament d’un nou model híbrid, adaptat a la nova realitat, que incorporés sessions en línia, dinamitzades per experts, juntament amb activitats presencials que garantissin totes les mesures de seguretat necessàries per protegir la salut dels participants.

Més sobre el projecte Healthy Communities 2030

Healthy Communities 2030 avaluarà l’eficàcia d’una intervenció comunitària prestant especial atenció als principals factors de risc de les malalties cardiovasculars.El programa es basa en el resultats de projectes Si! I Fifty Fifty impulsats per la Fundació SHE-Fundació “la Caixa” en col·laboració amb el CNIC i el Mount Sinai Hospital, en els quals han pogut participar unes 32.700 persones i que han demostrat ser beneficiosos en la millora de la salut cardiovascular.El projecte actual es basarà en les dades obtingudes de 1.150 veïns de Cardona i de 1.150 veïns de Sallent, que permetran establir una comparativa d’evolució. Per seguir el rigor científic, es farà una selecció aleatòria a partir del cens dels dos municipis per tal de trobar persones de totes les franges d’edat. Les persones escollides rebran una carta nominal que els convidarà a participar en el projecte. En aquesta carta se’ls indicarà quins seran els passos a seguir.

A les 2.300 persones que formaran part del projecte, se’ls hi prendran una sèrie de mesures com el pes, l’estatura, el perímetre de la cintura, la pressió arterial, el colesterol, els triglicèrids, la glucosa en sang, la força muscular, els hàbits d’alimentació, l’activitat física, la son, el consum de tabac i el nivell d’estrès.

D’aquests mesuraments s’obtindran uns informes que seran entregats a cada participant on hi constaran unes conclusions individuals i unes propostes de millora de salut en cada cas.

Un cop fets els mesuraments, s’iniciaran els programes d’intervenció comunitària per a la millora de la salut, que seran diferents a Cardona i a Sallent. Les persones escollides de Cardona actuaran com a població intervenció i rebran estímuls per millorar els seus hàbits de vida a través de dos programes promoguts per la Fundació SHE – Fundació ”la Caixa” que ja s’han dut a terme a Cardona i a altres localitats de l’Estat Espanyol, i dels quals ja s’ha pogut demostrar la seva eficàcia en estudis anteriors. Són el Programa SI! de Salut Integral, per a nens i adolescents de 3 a 16 anys, i el Programa Fifty-Fifty, per a adults.

Sallent, en canvi, serà població control i assumirà un paper essencial en el projecte, ja que serà la clau per establir una comparativa entre els dos municipis. La població de Sallent seguirà la seva estratègia pròpia de salut comunitària i es beneficiarà dels informes de salut individuals que es proporcionaran a cada participant després dels mesuraments.

Durant el projecte, que té una durada prevista de deu anys, s’aniran repetint els mesuraments, tant a Cardona com a Sallent, per avaluar el curs de la intervenció sobre aquestes poblacions.

En definitiva, l’estudi pretén comprovar científicament l’impacte i l’eficàcia de l’estratègia dissenyada pel Dr. Valentí Fuster â??basada en un model d’intervenció integralâ?? sobre la salut de les persones a totes les etapes de la vida, amb la idea d’establir un model que pugui ser reproduïble a qualsevol altre lloc del món. Tal i com diu el Dr. Valentí Fuster: “Al Programa Healthy Communities els propis habitants de la comunitat promouen el canvi de paradigma de salut de la ciutat”.      

Healthy Communities compta amb el suport i la col·laboració de l’Ajuntament de Cardona i de l’Ajuntament de Sallent, així com dels Centres d’Atenció Primària dels dos municipis i de l’ICS – Institut Català de la Salut. L’equip mèdic del projecte està coordinat pel Dr. Jaume Marrugat de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM).

Per què Cardona i Sallent?

La vinculació del Dr. Valentí Fuster amb Cardona ve de lluny i, de fet, la seva fundació fa més d’una dècada que ofereix programes de comunitats saludables en aquesta vila, de la qual n’és Fill Adoptiu des del 1991. En els darrers anys, ha contribuït a la construcció del Camp de Vida Activa, al condicionament de rutes de senderisme saludables, a la instal·lació de parcs urbans de salut i a la construcció de l’Auditori que porta el seu nom.

Per realitzar l’estudi, era necessari escollir una població per fer la comparativa i d’aquesta manera fer un pas més en la validació científica dels programes que porten el segell del Dr. Fuster: “Mai abans s’ha fet una comparativa entre dues poblacions implicant un total de 2.300 persones”. El municipi escollit ha estat Sallent, per proximitat sent tots dos pobles de la comarca del Bages i per similitud entre els dos municipis, tenint en compte que Sallent i Cardona comparteixen el fet de posseir mina i colònia minera, entre altres.

Aquesta elecció suposa una oportunitat única per les poblacions de Cardona i de Sallent. Si els dos pobles del Bages demostren que el projecte té un impacte positiu en la salut, estaran contribuint en el progrés científic i es convertiran en autors d’una metodologia que podrà ser reproduïble a qualsevol altre lloc del món.

El proper juliol i agost es celebraran dos actes, un a Cardona i un a Sallent, amb aforament limitat i retransmès en streaming, on el Dr. Fuster presentarà el projecte juntament amb els alcaldes dels dos municipis implicats, Cardona i Sallent. Properament, es donarà més informació sobre aquests esdeveniment.            

Estudis anteriors de la Fundació SHE – Fundació “la Caixa” verifiquen l’eficàcia dels programes de salut continuats: el Programa “SI!” i el Programa “Fifty-Fifty”

La Fundació SHE – Fundació “la Caixa” porta més de 10 anys treballant a favor de la millora de salut cardiovascular a través dels seus programes de salut en diverses franges d’edat.

Programa SI!

Recentment, s'han presentat els primers resultats del Programa SI! (Salut Integral), el programa d'intervenció escolar que lidera el Dr. Valentí Fuster i que demostra que inculcar hàbits de salut en l'etapa d'educació infantil genera diferències favorables en marcadors de salut cardiovascular. Aquest programa està dissenyat per a promocionar la salut cardiovascular, des de l'etapa preescolar fins a la secundària, en quatre àrees directament relacionades: alimentació, coneixement del cos i cor, activitat física i gestió emocional.

Prop de 15 investigadors de la Fundació SHE – Fundació “la Caixa”, CNIC i de Mount Sinai Hospital han avaluat l'eficàcia del Programa SI! en l'edat preescolar amb un estudi fet en 24 col·legis de Madrid (2.000 nens) durant els cursos 2011-2012 a 2013-2014. Després de la intervenció de 3 anys, el Programa SI! no sols ha demostrat ser una estratègia eficaç i factible per a inculcar hàbits saludables entre els nens en edat preescolar, sinó també per a impactar en marcadors d'adipositat, (com el perímetre de la cintura o el percentatge de greix) que estan directament relacionats amb la salut cardiovascular. En l'actualitat, el programa s'ha estès a Primària i Secundària i ja són més de 125 escoles de Madrid, Catalunya i Galícia les que hi participen. En total el programa SI!, des dels seus inicis, ja ha implicat aproximadament 32.000 nens.

Programa Fifty - Fifty

El Programa Fifty-Fifty té com a objectiu millorar la salut integral en persones adultes  de 25 a 50 anys, ajudant-les a millorar els seus hàbits de salut i auto controlar els seus principals factors de risc cardiovascular: sobrepès / obesitat, sedentarisme, tabaquisme i hipertensió arterial. És per això, que s’imparteixen una sèrie de tallers enfocats cap a millorar aquests factors de risc. El Programa Fifty-Fifty va implicar 758 persones en total, es va realitzar a Cardona l’any 2011-2013 i en altres municipis i empreses d’arreu d’Espanya amb resultats molt positius:

–          1 de cada quatre fumadors ha deixat de fumar

–          1 de cada 2 ha reduït el seu pes

–          7 de cada deu realitza més de 150 minuts d’exercici a la setmana.

 

Sobre la Fundació SHE – Fundació “la Caixa”

La Fundació SHE (Science, Health & Education) és una fundació sense ànim de lucre presidida pel Dr. Valentí Fuster que, basant-se en la recerca bàsica i clínica (Science), té l'objectiu de promoure els hàbits saludables (Health) mitjançant la comunicació i l'educació (Education) a la població. Amb aquest propòsit, la fundació dedica els seus esforços a la recerca en educació de l'adquisició d'hàbits saludables des de la infància, a fi de promoure un món on nens, joves, adults i comunitats tinguin capacitat d'actuar positivament cap a la seva salut. Perquè si la societat redueix riscos, també redueix l'impacte en les malalties cardiovasculars.


El 2018 la Fundació “la Caixa” es va incorporar al Patronat de la Fundació SHE per donar continuïtat a la seva tasca investigadora. Des de llavors es va adoptar el nom de Fundació SHE – Fundació “la Caixa”.