Jornades de memòria històrica Joan Torrents i Macià: del 27 de maig al 10 de juny

Última revisió 17-05-2022 12:09
17/05/2022

El govern municipal consolida, així, la seva aposta per establir un programa anual d’activitats per a la recuperació de la memòria històrica

L’Ajuntament de Cardona, compromès amb la recuperació i divulgació de la memòria històrica, fa una passa endavant amb la presentació de les “Jornades de memòria històrica Joan Torrents i Macià”, un cicle de conferències i actes institucionals que consoliden les xerrades  que ja durant l’anterior legislatura s’havien organitzat des de la regidoria de Patrimoni i Memòria Històrica.

A tall d’exemple, el maig del 2018 es va fer un acte d’entrega a familiars de cardonins condemnats i afusellats pel règim franquista els certificats que anul·laven de manera oficial els judicis sumaríssims, amb l’aleshores conseller de Justícia de la Generalitat, Carles Mundó.

Per tot això l’Ajuntament presenta la creació d’unes jornades de memòria històrica a la vila que porten el nom de l’alcalde republicà Joan Torrents i Macià, afusellat el 5 de maig de 1939 per les tropes franquistes, i de divulgació, record i homenatge a totes les víctimes del franquisme.

Primera edició de les jornades

Les jornades començaran amb un acte institucional divendres 27 a les vuit del vespre, al saló de sessions de l’Ajuntament, amb el descobriment d’una placa en record i homenatge a Joan Torrents i Macià, alcalde de Cardona, i a totes les víctimes del franquisme. Acte seguit, l’arxiver municipal, Andreu Galera, farà una xerrada sobre la preservació documental i memòria històrica a l’Arxiu Històric de Cardona: “El cas del fons Cuadrench (1785-1968)”. Serà també a la mateixa sala de plens del consistori.

Seguidament, dimarts 31, la periodista i directora del Sense Ficció (TV3), Montse Armengou, presentarà el documental  “Els internats de la por”. Serà a les 19:00 hores al Centre Cardona Medieval, i comptarà amb un col·loqui posterior.

Finalment, les jornades acabaran el 10 de juny amb la inauguració i presentació de l’exposició 1932: Tres dies de revolta al Cardener, a càrrec dels seus autors, Jordi Algué i Marc Rubí, a l’antiga central elèctrica del Parc Cultural de la Muntanya de Sal. L’exposició es podrà visitar fins el 10 de juliol.