Idiomes

Saltar Idiomes
Capçalera amb imatges de la vilaFil d'Ariadna

Saltar Fil d'Ariadna
  1. Inici
  2. Destacats
  3. Notícies
  4. Maig, 2018
  5. L’aljama jueva de Cardona tanca les Jornades sob...
Anar a l'inici de la pàgina

L’aljama jueva de Cardona tanca les Jornades sobre Memòria Històrica i Patrimoni

Dimarts, 15 de Maig de 2018

L’Ajuntament de Cardona tancarà les Jornades sobre Memòria Històrica i Patrimoni 2018 amb la ponència ‘Auge i declivi d’una comunitat jueva a la Catalunya dels segles XIV i XV; el cas del call de Cardona’, que tindrà lloc aquest divendres, 18 de maig, al Casal Graells, a les 19.30 hores.

Es tracta d’un acte institucional promogut per l’Ajuntament de Cardona amb la voluntat d’explicar els treballs de recerca documental endegats el 2016 per l’Arxiu Històric de Cardona entorn del Camp de Vida Activa, on es va localitzar un jaciment arqueològic —durant la intervenció urbanística del camp d’esports— que ha permès aplegar una varietat molt rica de dades sobre la vida diària d’aquesta comunitat a la segona meitat del segle XIV. De la mà de Manel Forcano —director de l’Institut Ramon Llull, poeta i divulgador del món hebreu—, l’acte servirà per reivindicar el llegat que els jueus van deixar a Cardona.

Per aquest motiu, la sessió s’iniciarà amb una explicació de les característiques d’aquestes petites comunitats jueves de la Catalunya del baix medieval, que anirà a càrrec del mateix Forcano. Tot seguit, el doctor Andreu Galera, director de l’Arxiu Històric de Cardona, s’endinsarà en els detalls propis de l’aljama jueva de Cardona, com ara els Liber iudeorum, des de quan consta la seva residència a la vila; la ubicació del call i d’altres espais públics de la comunitat jueva, com ara el seu fossar; la seva activitat com a financers i creditors al servei de la casa vescomtal i comtal de Cardona, o el seu protagonisme en altres aspectes, com ara el servei sanitari de la vila. Per concloure amb els avalots de l’any 1391 i les conversions que havien d’anunciar el declivi de la comunitat fins a la seva desaparició entre 1415 i 1426.

En finalitzar l’acte, es podrà fer una copa de cava kaixer i tastar l’oli Kaixer de Migjorn.

*La imatge que acompanya la notícia correspon a un detall del dibuix al·legòric als jueus a les portades del Liber Ebreorum de 1314, conservat a la Biblioteca de Catalunya, Batllia de Cardona, Bat Car 45/3.


Tornar a: Maig, 2018

© Ajuntament de Cardona. Plaça de la Fira 1, 08261 Cardona - Telèfon: 93 869 10 00 - cardona@cardona.cat