Idiomes

Saltar Idiomes
Capçalera amb imatges de la vilaFil d'Ariadna

Saltar Fil d'Ariadna
  1. Inici
  2. Destacats
  3. Notícies
  4. Maig, 2018
  5. Acte de reparació jurídica de les víctimes del franquisme de Cardona
Anar a l'inici de la pàgina

Acte de reparació jurídica de les víctimes del franquisme de Cardona

Divendres, 4 de Maig de 2018

Cardona celebrarà aquest dissabte un acte per reparar la memòria dels veïns que van ser jutjats i condemnats pel règim franquista amb l’entrega a familiars de les víctimes dels documents que anul·len de manera oficial aquests judicis sumaríssims. L’acte es farà a les set de la tarda al Saló de Sessions de l’Ajuntament de Cardona i comptarà amb la presència de Carles Mundó, conseller de Justícia de la Generalitat (2016-2017).

A Cardona, s’han identificat 124 veïns que van ser jutjats i condemnats pel franquisme. Entre aquests, n’hi ha 13 que van ser castigats a pena de mort, 11 dels quals van ser afusellats —a dos se’ls va commutar aquesta pena per una de reclusió perpètua—.

L’Ajuntament de Cardona, a través de la regidoria de Patrimoni Històric i Arxiu que lidera Joan Hernández, ha iniciat la tasca de sol·licitar a la Generalitat els documents que anul·len de manera oficial aquests judicis sumaríssims amb la voluntat de “reparar la memòria de tots els cardonins represaliats pel franquisme”. En aquests moments, l’Ajuntament treballa en la recerca dels familiars a partir de les dades que ha facilitat la Generalitat. Els primers esforços s’han centrat en la cerca dels 13 condemnats a mort. Alguns descendents ja s’han pogut localitzar i dissabte seran a l’acte per tal de recollir el document d’anul·lació del judici.

79 anys de l’afusellament de l’alcalde Torrents
Entre aquests hi ha l’alcalde Joan Torrents i Macià, que va ser executat al fossar de la Pedrera el 5 de maig del 1939 (a la imatge que acompanya la notícia és el tercer per l'esquerra, se'l veu acompanyat pel seu govern). Aquest dissabte farà exactament 79 anys del seu afusellament, un fet que serà commemorat dins l’acte que es farà al Saló de Sessions.

Durant l’acte, el regidor Joan Hernández també es farà ressò dels cardonins que van ser deportats als camps nazis i s’explicarà el projecte Stolpersteine, que es vol iniciar a Cardona. Es tracta d’un projecte internacional per recuperar la memòria dels que van ser deportats a camps de concentració nazis que consisteix en la col·locació de llambordes davant les cases on van néixer.

*L’Ajuntament demana que sí hi ha qualsevol persona que pugui tenir informació sobre algun cardoní represaliat es posi en contacte amb la regidoria de Patrimoni Històric i Arxius (a través del telèfon 93.869.10.00 o del correu barrerase@cardona.cat, demanar per Ester Barrera o Carmina Oliveras).


Tornar a: Maig, 2018

© Ajuntament de Cardona. Plaça de la Fira 1, 08261 Cardona - Telèfon: 93 869 10 00 - cardona@cardona.cat