Idiomes

Saltar Idiomes
Capçalera amb imatges de la vilaFil d'Ariadna

Saltar Fil d'Ariadna
  1. Inici
  2. Destacats
  3. Notícies
  4. Gener, 2016
  5. Cardona mostra el seu condol per la pèrdua de Josep Planas i Montanyà
Anar a l'inici de la pàgina

Cardona mostra el seu condol per la pèrdua de Josep Planas i Montanyà

Dimarts, 12 de Gener de 2016 info-negre-copia3

L'any 1970 l'Ajuntament cardoní va concedir-li el títol de fill predilecte de la vila i l'any 2004 el Saler d'Or de Cardona.

L'Ajuntament de Cardona s'ha sumat a les mostres de condol per la pèrdua del reconegut fotògraf cardoní Josep Planas i Montanyà, mort aquest matí a l'edat de 91 anys. Nascut l'any 1924 a Cardona, Josep Planas i Montanyà, va excel·lir en el camp de la fotografia, on deixa una immensa obra com a paisatgista i retratista, i va destacar també en els àmbits del cinema i la televisió.

A més de rebre el títol de fill predilecte de la vila de Cardona l'any 1970, l'Ajuntament de Cardona li va concedir l'any 2004 el Saler d'Or de Cardona. En nom de la vila i de l'Ajuntament de Cardona, l'alcalde Ferran Estruch, ha lamentat la pèrdua de Josep Planas i Montanyà i ha transmès el seu més sentit condol a la seva família i amics.

Biografia
Josep Planas i Montanyà
, va néixer a Cardona el 29 d'abril de l'any 1924. De ben jove va descobrir l'art de la fotografia i amb només quinze anys impressiona amb la qualitat de les seves primeres fotografies. Al poc temps, s'inicia en la pràctica del revelatge i es dedica a anar descobrint els secrets de la cambra fosca, a la vegada que, començar a despuntar en l'altra gran passió de la seva vida: l'esport.

Als divuit anys, essent campió d'Espanya de triple salt, aprofita els desplaçaments que la pràctica de l'atletisme li proporciona per desenvolupar la seva afecció a la fotografia. Aconsegueix diversos guardons en els concursos i exposicions en els quals pren part.

L'any 1945, el servei militar el porta a Mallorca i aquí inicia una intensa activitat fotogràfica. Planas i Montanyà trenca amb la tradició familiar de moliners i fabricants de farina, fixa la seva residència a Palma i, el 28 d'octubre de 1947, obre el seu primer establiment dedicat al mónde al fotografia al carrer de Colom de Ciutat.

En la seva activitat com a fotògraf, aviat es fa notar el seu art i dinamisme, i comencen les seves col·laboracions en els diaris locals. El 1951, fa les primeres experiències de fotografia en color, i porta a terme la primera edició de targetes postals, amb una nova concepció fotogràfica, i generant un fons fotogràfic que més tard es convertirà en el més complet i divulgat de l'illa.

També fa incursions en el cinema amb diferents filmacions i reportatges, i, el 1953, és guardonada la seva pel·lícula "Matances", en el concurs del Centre Excursionista de Catalunya. El mateix any exposa una col·lecció de fotografies de Mallorca a l'Oficina Espanyola de Turisme de París. En aquests anys, farà també de corresponsal de les revistes Fotogramas i Cine Monde, la qual cosa el posa en contacte amb les celebritats del cinema mundial de l'època com Errol FIyn, Patrice Wimore, Merle Oberon, Cornel Wilde, Ivonne de Carlo, Lana Turner, Joan Fontaine i un llarg etcètera.

Es diploma a l'Escola de Fotografia en color Agfa, d'Hamburg, el 1958; a la d’Anvers, el 1959, i a la de Kodak Pathé de París, el 1961.

L'any 1960 inicia els primers contactes professionals amb el pintor Joan Miró, de qui esdevindrà un dels més apreciats fotògrafs, i que marcarà el començament d'una estreta amistat.

També el 1960 comença la seva intensa i continuada col·laboració amb Televisió Espanyola, que durarà fins al 1973.

L'Any 1961 publica el llibre "Mallorca" de fotografia (Ed. La Polígrafa, 1961), amb textos de Blai Bonet i presentació de Camilo J. Cela amb qui mantindrà una relació d'amistat i de feina perdurable. En aquests anys col·labora amb freqüència a les revistes Destino i Serra d'Or, i al diari La Vanguardia, on il·lustra articles i narracions de Baltasar Porcel.

Les seves imatges són emprades profusament per a l'edició de publicacions, fullets i cartells del Foment de Turisme de Mallorca i del Ministeri d'Informació i Turisme. Edita diverses agendes a tot color, il·lustrades amb les seves fotografies, i els seus treballs apareixen en diferents revistes i publicacions nacionals i estrangeres.

El seu vessant esportiu el condueix a ser el principal col·laborador de la revista Fiesta Deportiva, i és el corresponsal de Vida Deportiva i de El Mundo Deportivo. Treballs seus apareixen freqüentment a la prestigiosa revista especialitzada Arte Fotográfico.

El 1966 adquireix un helicòpter des del qual, durant més de cinc anys, realitzarà nombrosíssims treballs, i durà a terme la consecució d'una extensa col·lecció de vistes aèries de Mallorca i Eivissa.

El 1968, amb l'ajuda de Martí Serra, fa una recopilació de fotografies antigues de Cardona, que exposa, juntament amb una selecció d'obra seva, a la Sala Municipal de la vila. Exposició que repeteix, profusament augmentada, l'any següent.

El 1967, és el president de la VII Fiesta de la Fotografia, que aquell any se celebra a Mallorca, i li és atorgat el "Quijote de marfil" de l'any.

El 1969, edita un llibre sobre la seva vila nadiua, Cardona, i, alhora, apareix un reportatge sobre el mateix tema al diari El Correo Catalán. Fotografies seves il·lustren els llibres "Joan Miró i Catalunya" de Joan Perucho i "Joan Miró i Mallorca", de Pere A. Serra i Bauçà.

El 1970, l’Ajuntament de Cardona li atorga el títol de Fill Predilecte, i li lliura la Medalla d'Or de la vila.

També va exposar a la Galeria Fajol de Figueres, el 1984; a la Sala La Carbonera d'Olot, el 1985; i a la Caixa d'Estalvis de Manresa, a Cardona, el 1986. El desembre de 1989, se celebra al Palau Robert de Barcelona l'exposició Tallers de Joan Miró, i seves són les fotografies que s'hi exposen, les del catàleg, i el guardonat audiovisual, que s'hi projecta, és realitzat amb imatges del seu arxiu.

Va captar imatges a Espanya, Alemanya, França, Regne Unit, Itàlia, Unió Soviètica, Àustria, Portugal, Romania, Grècia, Turquia, Dinamarca, Noruega, Suècia, Algèria, Tunísia, Estats Units, Mèxic, Brasil, Perú, etc. El desembre de 1990 exposa al Centre Cultural de "Sa Nostra" a Palma, i també als centres d'Eivissa i Menorca de la mateixa entitat. Exposa a la Galeria Eude de Barcelona, juntament amb Català-Roca, Man Ray, Henri Cartier Bresson i altres. També va prendre part activa en seminaris, convencions i congressos a Espanya i a l'estranger, i en diverses ocasions, va presidir, o va ser membre, de jurats de qualificació de concursos i certàmens.

El 6 de juny de 2004 l'Ajuntament de Cardona li va concedir el Saler d’Or de la Vila de Cardona en reconeixement a la seva trajectòria de promoció i projecció de la vila i al seu aferrissat cardonisme, des de tots els àmbits en què ell ha treballat, fonamentalment la fotografia i el cinema.

En els darrers anys de la seva vida va recopilar i ordenar el seu arxiu, que conté molts milers de negatius, en els quals hi ha impressionats els principals esdeveniments de Mallorca dels darrers quaranta anys, que, entre d'altres, també molt interessants, conté la valuosa col·lecció d'imatges de la Companyia Artis, que són la historia gràfica del teatre mallorquí de postguerra.

Josep Planas i Montanyà va aconseguir reunir una important col·lecció de fotografies i postals antigues, majoritàriament de Mallorca, com també de daguerreotips, ambrotips, cambres, accessoris i aparells de fotografia i cinema, i prehistòria d'ambdós. Igualment, va reunir amb el pas dels anys una biblioteca especialitzada, que conté més d'un miler d'exemplars.Tornar a: Gener, 2016

© Ajuntament de Cardona. Plaça de la Fira 1, 08261 Cardona - Telèfon: 93 869 10 00 - cardona@cardona.cat