Idiomes

Saltar Idiomes
Capçalera amb imatges de la vilaFil d'Ariadna

Saltar Fil d'Ariadna
  1. Inici
  2. Destacats
  3. Notícies
  4. Octubre, 2019
  5. Comunicat de l’Ajuntament amb motiu del segon aniversari del Primer d'Octubre
Anar a l'inici de la pàgina

Comunicat de l’Ajuntament amb motiu del segon aniversari del Primer d'Octubre

Dimarts, 1 d'Octubre de 2019

Van ser molts els ciutadans i ciutadanes que el primer d’octubre de 2017 van defensar la democràcia amb l’exercici del dret a vot com a instrument per a garantir que els ciutadans del nostre país poguessin decidir lliurement el seu futur.

Dos milions de persones es van mobilitzar en una jornada històrica, pacífica i democràtica, per poder votar. La resposta de l’Estat, malauradament, va ser la de la repressió policial enviant a Policia i Guàrdia Civil a aturar una jornada pacífica i democràtica.

Avui és necessari recordar aquests fets i reivindicar la fortalesa, tenacitat i resiliència dels ciutadans i ciutadanes d’aquest país que van posar en evidència davant la comunitat internacional a un Estat incapaç de transitar davant d’una demanda democràtica.

A Cardona, més de 2.000 ciutadans van participar l’1 d’octubre, el que representa el 57% de la població, en una jornada també històrica pel nostre poble.

Aquesta data va tenir com a resposta des del mateix dia la repressió i posteriorment l’aplicació desmesurada de l’article 155 anul·lant les institucions catalanes i l’autogovern de manera arbitrària i il·legítima, desmantellant la sobirania popular i, posteriorment, empresonant a diversos líders socials i polítics, que encara avui són a la presó, una presó preventiva que suposa una vulneració flagrant dels seus drets.

Ells, el govern de Catalunya, juntament amb els ciutadans i ciutadanes, van fer possible el referèndum de l’1 d’octubre, i van anteposar l’interès general i del país a qualsevol altre. Avui, el nostre pensament és també amb ells i tornem a reclamar el seu immediat alliberament.

Dos anys després, els ciutadans de Catalunya mantenen ferma la voluntat democràtica del dret a l’autodeterminació, un compromís intacte, i l’Estat no ha fet res per solucionar la situació per vies del diàleg. Lluny d’això, hem assistit a una persecució policial i judicial constant a ciutadans, entitats socials, electes locals i als nostres representants al Govern i al Parlament.

Des de l’Ajuntament de Cardona, reconeixem i agraïm a totes aquelles persones que van fer possible el referèndum d’autodeterminació del passat 1 d’octubre.
Ens sumem a la petició de l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i reclamem una solució política i no policial i judicial a la situació de Catalunya. Alhora, reclamem un paper actiu del municipalisme en el disseny de l’estratègia del futur polític del nostre país.

Demanem que es deixin sense efecte i s’arxivin les causes obertes contra els dirigents socials i polítics en relació al primer d’octubre.

En quart lloc, volem reiterar la necessitat que el govern de l’estat espanyol s’assegui a negociar un referèndum i a acceptar el resultat democràtic que s’obtingui del plebiscit.
I, per últim, exigeix la llibertat immediata i incondicional dels presos i preses polítics i el retorn dels exiliats.

Visca la llibertat i visca Catalunya!

*Signada pels grups d’Esquerra Republicana de Cardona i Junts per Cardona.


**A la imatge, alguns dels cardonins i cardonines que avui fa dos anys van defensar el dret democràtic de votar


Tornar a: Octubre, 2019

© Ajuntament de Cardona. Plaça de la Fira 1, 08261 Cardona - Telèfon: 93 869 10 00 - cardona@cardona.cat