Idiomes

Saltar Idiomes
Capçalera amb imatges de la vilaFil d'Ariadna

Saltar Fil d'Ariadna
  1. Inici
  2. Destacats
  3. Notícies
  4. Novembre, 2014
  5. Arranca a Cardona el nou programa de convivència...
Anar a l'inici de la pàgina

Arranca a Cardona el nou programa de convivència intercultural per afavorir la cohesió social i les condicions de vida dels cardonins i cardonines

Dijous, 13 de Novembre de 2014 Presentació programa ICI

Cardona és un dels nous territoris que desenvoluparà el Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural que impulsen l’Obra Social “la Caixa”, l'Ajuntament de Cardona i la Fundació SHE.

Cardona ja ha donat el tret de sortida al Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural (Projecte ICI). Ahir al migdia, l’Ajuntament de Cardona i l'Obra Social “la Caixa” van signar l’acord a través del qual prenen el compromís de desenvolupar el Projecte a la vila. Van presidir l’acte de signatura del conveni l'alcalde de Cardona Ferran Estruch; Jaume Lanaspa, patró de la Fundació Bancària “la Caixa”; Jaume Masana, director Territorial Catalunya de CaixaBank i Eduard Torres, responsable de nous projectes de la Fundació SHE. Hi eren presents també la regidora de Benestar Social de l'Ajuntament cardoní, M. Elena Xixons i el coordinador del projecte ICI a Cardona per part de la Fundació SHE, Mingu Haro.

El Projecte d'Intervenció Comunitària Intercultural és una aposta per potenciar la convivència i la cohesió social, per afavorir el desenvolupament local i millorar les condicions de vida dels cardonins i cardonines. Des d’aquest sentit, es planteja mantenir, millorar i establir noves relacions entre ciutadans i ciutadanes, recursos tècnics i administracions. Així, aquests tres actors de la vida comunitària esdevenen protagonistes i subjectes del seu propi procés de desenvolupament social i de millora de la convivència local.

Per a l'alcalde de Cardona, el projecte ICI "suposa una eina de primer nivell" per impulsar polítiques que fomentin la convivència a la vila i que permetin mantenir la cohesió social "un element indispensable per al desenvolupament futur de Cardona". En la seva intervenció el batlle cardoní va agrair "especialment l'aposta de la Caixa per Cardona" i es va mostrar molt satisfet "de sumar un aliat més al projecte Cardona Integral".

Al seu torn, Jaume Lanaspa, patró de la Fundació Bancària “la Caixa”, va destacar la importància de la col.laboració entre l'Ajuntament, l'obra social de la Caixa i la Fundació SHE "en un projecte que ajuda a moltes persones i que ha estat molt ben valorat des de la seva creació". Lanaspa va explicar que el programa ICI s'està convertint en un projecte "de referència internacional gràcies a una rendibilitat social elevadíssima". En aquest sentit, va tancar la seva intervenció desitjant que l'etapa que s'inicia a Cardona contribueixi també a la internacionalització del projecte.

Per al seva banda, Mingu Haro, coordinador del projecte ICI a Cardona per part de la Fundació SHE va explicar quines serien les línies de treball i actuació del projecte ICI a Cardona que, comptarà també amb la participació de Càritas i Creu Roja de Cardona, i que, mitjançant una metodologia participativa, vol impulsar accions destinades a la millora de la convivència i al foment de les relacions interculturals.

Punt de partida: coneixement compartit de la realitat de Cardona

El Projecte s'inicia amb l'establiment de relacions entre professionals, ciutadania i representants de les administracions, per donar pas a la generació d'un coneixement compartit de la realitat, que desemboca en accions conjuntes entres els tres protagonistes.
A partir d’aquí, s’aniran generant espais tècnics de trobada amb la implicació de professionals perquè puguin compartir informació dels recursos existents al territori i dissenyar un pla d’acció conjunt per donar resposta als principals reptes de la ciutat. La promoció de la salut, l’àmbit socioeducatiu i la participació ciutadana seran els tres eixos d’actuació principal del Projecte que comportaran, a més, l’impuls d’activitats socials i familiars a la ciutat.
La Fundació SHE, l’Ajuntament de Cardona i l’Obra Social “la Caixa” prenen el compromís de desenvolupar el projecte a la ciutat, contractant dues persones que actuen com a facilitadors i dinamitzadors de tot el procés, i que estaran a disposició de tots els àmbits i regidories. La direcció i coordinació del projecte recau sobre l'Obra social “la Caixa”, un equip científic de la Universitat Autònoma de Madrid i un comitè assessor. A més, el projecte compta amb l'aval de la Secretaria General d'Immigració i Emigració del Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies.

Ja són 40 territoris de tot l’estat que treballen en la gestió positiva de la convivència ciutadana intercultural a través del Projecte ICI

El Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural és impulsat per l’Obra Social ”la Caixa”, en col•laboració amb diferents entitats socials i amb les administracions locals, en territoris de tot Espanya amb un alt nivell de diversitat cultural. La iniciativa consisteix en una intervenció preventiva, promocional, positiva i enriquidora que fomenta les relacions interculturals i afavoreix la cohesió social i, en definitiva, pretén l’apoderament de la societat en pro de la convivència i el desenvolupament comunitari. La convivència entesa com un valor que implica tots els ciutadans i ciutadanes, tant autòctons com immigrants.

Part de l’èxit del Projecte es deu a la combinació entre la flexibilitat que requereix cada context i la unitat en l’enfoc metodològic de la intervenció. És per això, que a partir de 2014, s'han unit al projecte 24 territoris més dels 16 originals que en formaven part des dels seus principis (any 2010). Entre les noves incorporacions hi ha el municipi de Cardona.

El compromís de la Fundació SHE amb una Cardona saludable

La Fundació SHE està posant en marxa un Programa de Salut Comunitària, HealthyCommunities, que pretén convertir Cardona en Vila Saludable. Simultàniament a aquesta activitat es desenvolupa el projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural de l’Obra Social “la Caixa”. La Fundació SHE incidirà, entre altres, sobre els factors de risc que afecten els infants, joves i adults, per tal de disminuir l’impacte de les malalties cardiovasculars.


Tornar a: Novembre, 2014

© Ajuntament de Cardona. Plaça de la Fira 1, 08261 Cardona - Telèfon: 93 869 10 00 - cardona@cardona.cat