Idiomes

Saltar Idiomes
Capçalera amb imatges de la vilaFil d'Ariadna

Saltar Fil d'Ariadna
  1. Inici
  2. Destacats
  3. Notícies
  4. Març, 2020
  5. Mesures econòmiques i socials per pal·liar els e...
Anar a l'inici de la pàgina

Mesures econòmiques i socials per pal·liar els efectes del coronavirus entre els autònoms, treballadors, empreses i famílies

Dimecres, 18 de Març de 2020

El Govern espanyol i el Govern català han anunciat aquest dimarts 17 de març mesures econòmiques i socials per pal·liar els efectes del coronavirus sobre les empreses, els seus treballadors i treballadores, els autònoms i les famílies.

Per la seva banda, l’Ajuntament de Cardona està estudiant altres mesures que estiguin al seu abast per reduir les conseqüències de la crisi en aquells sectors més afectats. Aquest dimarts 17 de març, en la primera reunió virtual que ha celebrat la Junta de Govern Local, ja s’han posat sobre la taula diverses mesures i s’ha encarregat a la regidoria d’Hisenda i a la de Desenvolupament Local l’elaboració d’un Pla de Reactivació Econòmica Local.


1.- Mesures anunciades pel president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, que hauran de quedar recollides i aprovades en un Reial Decret Llei:

a) Mobilització de 200.000 milions d'euros (representen prop del 20% del PIB de l'Estat espanyol) per fer front a la crisi del coronavirus. D'aquests, 117.000 milions d'euros seran públics i la resta es complementarà amb recursos privats.

b) Dels 200.000 milions d’euros, 100.000 corresponen a una línia d’avals per mantenir la liquiditat al teixit empresarial i per mantenir l’activitat productiva. També hi haurà una línia d’avals per a empreses exportadores i explotacions agràries.

c) Es flexibilitzen els Expedients de Regulació Temporals d’Ocupació (ERTO). Els assalariats que es quedin sense feina podran cobrar l’atur sense haver de complir períodes mínims de cotització i sense consumir drets de prestació ja acumulats. A més, els empresaris quedaran exonerats de pagar les cotitzacions a la Seguretat Social.

d) Els autònoms que hagin de suspendre la seva activitat podran cobrar la prestació d’inactivitat.

e) Exoneració del 100% de les cotitzacions a la Seguretat Social a aquelles PIMES que mantinguin la feina, i del 75% per a la resta d’empreses. Les xifres van lligades al manteniment de la plantilla.

f) Mesures per a les quotes d’aquells autònoms que vegin disminuïda la seva facturació dràsticament.

g) Els assalariats podran adaptar la seva jornada laboral per motius de conciliació relacionats amb el coronavirus.

h) Es prohibeix el tall de subministres bàsics, i queden aturats els desnonaments.

i) Moratòria en el pagament de la hipoteca sobre l’habitatge habitual per aquells treballadors i autònoms afectats pel Covid-19 o que es trobin en situació de vulnerabilitat econòmica.


***Documentació del Govern espanyol en aquest enllaç


A banda de les mesures econòmiques i socials, el Govern espanyol també ha a anunciat un enduriment de l’estat d’alarma:

a) Es limitar encara més la circulació de les persones a altres espais d'ús públic com les platges.

b) Les activitats permeses s’hauran de fer de manera individual, tret de menors, dependents i persones amb discapacitat.

c) El Ministeri de Sanitat i les autoritats podran suspendre activitats permeses que puguin suposar un risc de contagi.

d) Es permet que obrin clíniques veterinàries.

e) Les perruqueries només podran exercir directament a domicili.


2.- Mesures anunciades pel Govern català, que hauran de quedar recollides i publicades a través d’un decret.

a) Ajut de fins a 2.000 euros per a les persones treballadores autònomes (persones físiques) que acreditin una reducció dràstica i involuntària de la seva facturació durant el mes de març del 2020, sempre que figurin d'alta en activitats de les que les autoritats sanitàries han decretat el tancament i no disposin d'altres fonts alternatives d'ingressos. Es preveu que aquest ajut arribi a unes 4.500 persones. S’hi destinaran un total de 7,5 milions d’euros.

b) Moratòria en els terminis d’autoliquidació i pagament de tots els tributs propis i cedits de la Generalitat de Catalunya fins que finalitzi l’estat d’alarma decretat pel Govern espanyol el passat 14 de març.

c) Pel que fa a la contractació pública, la Generalitat es farà càrrec de les despeses salarials i de les pòlisses d’assegurança dels treballadors de les empreses afectades des que es va decretar l’ordre de tancament dels diferents equipaments. Els sectors afectats principalment són els contractes que actualment té la Generalitat en matèria de neteja, transport i menjador escolar, centres especials d’ensenyament i vigilància, i els contractes d’obres i serveis adjudicats per la Generalitat o el seu Sector Públic.

d) En matèria de transport públic, el Govern es compromet a estudiar l’impacte de la caiguda dels ingressos tarifaris com a conseqüència de la disminució de l’activitat econòmica, i a incloure dins de les previsions econòmiques l’increment de les despeses dels diferents operadors com a conseqüència de la necessitat de disposar de més recursos personals i materials.


Tornar a: Març, 2020

© Ajuntament de Cardona. Plaça de la Fira 1, 08261 Cardona - Telèfon: 93 869 10 00 - cardona@cardona.cat