Idiomes

Saltar Idiomes
Capçalera amb imatges de la vilaFil d'Ariadna

Saltar Fil d'Ariadna
  1. Inici
  2. Destacats
  3. Notícies
  4. Juliol, 2011
  5. La tradició de l’ou com balla continua viva a Cardona
Anar a l'inici de la pàgina

La tradició de l’ou com balla continua viva a Cardona

Divendres, 22 de Juliol de 2011 Imatge de l'ou com balla

Cardona tornarà a celebrar enguany la festivitat de sant Jaume amb la tradicional exhibició de l’ou com balla. La tradició es manté viva a la vila des de fa anys gràcies sobretot a la dedicació dels veïns i veïnes de la plaça sant Jaume.

Aquest any, l’ou ballarà a la placeta de sant Jaume el diumenge 24 de juliol a partir de les 9 del matí i dilluns 25 de juliol, des de dos quarts de dotze del matí. D’aquesta manera els veïns de la placeta homenatgen el sant i mantenen viva la tradició, engalanant la plaça, fent ballar l’ou i posant peixos de colors a l’aigua.

Els orígens de l’ou com balla a Cardona
El costum de fer ballar l’ou a la plaça de Sant Jaume per la diada del sant fou introduït per Mn. Ramon Clotet i Cuadrench l’any 1925, coincidint amb la instal.lació de fonts públiques a diferents punts de la vila de Cardona. Aquest capellà, veí de la placeta, també hi solia posar una peixera en la que, entre peixos, hi havia un canari o un gat petit. Un altre element curiós era una ampolla, o bé una bóta (la bóta de Sant Ferriol), a la qual entrava aigua constantment, però que, misteriosament, mai no s’acabava d’omplir.

Any rere any, una comissió de veïns de la placeta s’encarrega de tot el muntatge i ornamentació per assegurar la continuïtat d’una tradició que només ha deixat de fer-se algun any del temps de la República, durant la guerra civil (1936-39), els anys 1944 i 1945 i en el període 1994-1998.

Els actes són presidits per la imatge del Sant que durant l’any es troba en una fornícula que hi ha a la façana de cal Cosme. És tradicional que nens i nenes, veïns de la placeta, ofereixin un bri d’herba aromàtica –sol ser de menta- a la gent, tot dient –que hi haurà recapte per Sant Jaume? Acabada la festivitat es desmunta el parament i es reparteix el raïm que sostenia el sant, entre tots els presents, i es puja la imatge a la fornícula.


Tornar a: Juliol, 2011

© Ajuntament de Cardona. Plaça de la Fira 1, 08261 Cardona - Telèfon: 93 869 10 00 - cardona@cardona.cat