Idiomes

Saltar Idiomes
Capçalera amb imatges de la vilaFil d'Ariadna

Saltar Fil d'Ariadna
  1. Inici
  2. Destacats
  3. Notícies
  4. Abril, 2020
  5. Comunicat de la situació a la Residència Sant Jaume pel COVID-19
Anar a l'inici de la pàgina

Comunicat de la situació a la Residència Sant Jaume pel COVID-19

Dijous, 2 d'Abril de 2020

Cardona, 2 d’abril del 2020.


El dia 11 de març, d’acord amb les mesures dictades per la Conselleria d’Afers Socials i famílies, es van activar tot un seguit de restriccions per tal d’evitar al màxim l’entrada de persones a la residència i extremar les mesures de seguretat i prevenció. Aquestes mesures es van intensificar a partir del 14 de març, que es van activar tots els protocols d’acord amb les recomanacions de les autoritats sanitàries, restringint al màxim l’accés a la Residència. Com ja es va informar a través de missatges o comunicats institucionals de l’Alcalde de Cardona, Ferran Estruch, a partir de la setmana del 18 de març es va notificar d’una possible sospita de cas positiu, un fet que va provocar el confinament total de dos residents. Dos dies després, alguns residents començaven a manifestar símptomes relacioanats amb el Covid19. Immediatament es van activar tots els protocols de confinament i es van aïllar els residents afectats a les habitacions.

En els successius dies els residents amb símptomes van anar en augment. Des de l’inici es va establir, conjuntament amb els metges de l’Àrea Bàsia de Cardona i posteriorment amb la de Súria l'avaluació, control i seguiment d’aquest residents. Es van realitzar dues proves PCR per la detecció dels COVID19 a dues residents que podien haver estat en contacte amb alguna persona diagnosticada com a positiva, el resultat del qual va resultar negatiu.

Al llarg dels dies, però, els residents amb símptomes van anar creixent. Malgrat insistir en la necesisat de fer el màxim de proves de detecció del Covid19, no va ser fins el passat 28 de març que es van realitzar un total de 15 proves entre residents i treballadores, algunes d’elles a residents que ja van ser trasllats a l’hospital. La conclusió de les proves és l’existència d’un brot de coronavirus a la Residència, un cas similar al que es va detectar al Centre d’Atenció Primària, que va haver de tancar provocant el confinament total dels seus professionals.

Totes les famílies dels residents afectats han estat informades, i des de la Residència es fa un seguiment diari de l’estat de totes les persones que presenten símptomes, conjuntament amb l’equip mèdic del CAP de Súria i l’Àrea d’epidemiologia de l’Agència de Salut Pública de Catalunya. En aquets sentit, totes les treballadores que des del primer moment van presentar alguns símptomes, van ser confinades a casa seva.

Protecció i mesures de desinfecció

Al llarg d’aquesta setmana s’han realitzat tasques de neteja i desinfecció molt intenses, que un cop fetes i d’acord amb les instruccions dels departaments competents, es van posar en marxa noves mesures de seguretat i confinament interns. D’aquesta manera, l’aïllament de les persones sense símptomes és molt més restrictiu i la redistribució dels usuaris per plantes permet donar una millor atenció individualitzada i aïllar aquelles persones amb símptomes més greus. Tots els pasos han estat treballats entre els diferents responsables del Departament de Salut i d’Afers Socials i Famílies amb l’equip directiu de la Residència i de l’Ajuntament de Cardona.


Situació crítica: necessitat d’incorporar més personal i més proves

Davant la situació excepcional, l’increment de baixes i la nova reorganització del personal, la Residència necessita de manera urgent la incorporació immediata de més professionals sanitaris i més recursos materials i tècnics. Malgrat que en els darres dos dies s’han pogut ocupar algunes vacants, la incorporació de més personal no pot esperar.
En aquest sentit, des de l'Ajuntament de Cardona es fa "una crida urgent a atendre aquesta petició per part de les autoritats competents." "En el mateix sentit que demanem més suport sanitari i la necessitat, llargament reiterada, de fer tests a tots els residents per diagnosticar la situació real”.

Ahir, a data d'1 d'abril, es va fer una reunió d’urgència amb els diferents responsables del Departament de Salut i d’Afers Socials i Famílies, l’equip directiu de la Residència i l’Ajuntament de Cardona on es va poder avançar en alguns d’aquests aspectes.

Tanmateix, des de la mateixa Residència conjuntament amb l’Agència de Desenvolupament Solsona-Cardona, el Servei d’Ocupació de Catalunya i el Departament d’Afers socials i famílies estem treballant per cobrir algunes vacants, malgrat que la situació és complicada davant la gran demanda de personal.

L’última hora: noves proves de detecció i participació al projecte del Dr. Oriol Mitjà

Avui dijous, 2 d’abril, s’han fet 11 proves a residents i a 5 treballadores que són a casa. A més, la Residència Sant Jaume ha estat seleccionada per participar a l’assaig clínic que lidera l’Hospital Can Ruti de Barcelona, amb el Dr. Oriol Mitjà i Dr. Bonaventura Clotet al capdavant, per sotmetre a un tractament a persones que no presenten símptomes però que han estat en contacte els darrers 5 dies amb algun cas positiu. En aquest cas, s’aplica un fàrmac ja comercialitzat, la hidroxicloroquina, i que per tant és segur, i on la hipòtesi de l’estudi és que “el tractament reduirà el nombre d’aquests contactes que desenvoluparan la infecció.”

Segons declaracions de l’Alcalde de Cardona, Ferran Estruch, “la situació és molt complexa a tot arreu, estem vivint uns moments excepcionals i únics. Cert però, que aquest terrible virus afecta de manera més forta a les persones grans, persones de risc i col·lectius vulnerables. Conjuntament amb tot l’equip humà de la Residència ho farem tot pels nostres avis i àvies i esperem sortir d’aquesta situació el més aviat possible, per fer-hon però necessitem la màxim ajuda”

Dades generals a Cardona

Segons dades del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, a data d’1 d’abril, hi ha 14 casos confirmats pel COVID-19 al municipi que s’han fet amb proves PCR. La taxa estandarditzada per cada 100.000 habitants és de 271,6.

Des de l’Ajuntament de Cardona es vol transmetre un especial agraïment als familiars dels residents pel suports, la comprensió i la paciència i també a totes les treballadores per l’enorme l’esforç. També agrair les nombroses mostres de suport en aquests dies tan complicats i la col·laboració altruista de nombroses persones, entitats (especialment Creu Roja i Protecció Civil) i empreses i comerços del territori.

Tanmateix, des de l’equip de la Residència i el consistori, volem enviar un missatge de condol i afecte a totes les famílies dels 7 residents que han mort les darreres setmanes i que malauradament no podran acomiadar de la manera que tocaria als seus familiars estimats.


Tornar a: Abril, 2020

© Ajuntament de Cardona. Plaça de la Fira 1, 08261 Cardona - Telèfon: 93 869 10 00 - cardona@cardona.cat