Idiomes

Saltar Idiomes
Capçalera amb imatges de la vilaFil d'Ariadna

Saltar Fil d'Ariadna
  1. Inici
  2. Destacats
  3. Notícies
  4. Abril, 2014
  5. Cardona cedeix al Departament d'Interior el cartel...
Anar a l'inici de la pàgina

Cardona cedeix al Departament d'Interior el cartell de l'antiga caserna dels Mossos d'Esquadra de Cardona

Divendres, 4 d'Abril de 2014 Placa caserna mossos 2014

L’alcalde de Cardona, Ferran Estruch i el Conseller d'Interior de la Generalitat, Ramon Espadaler, van signar divendres passat el conveni per a la cessió temporal del cartell original de la caserna dels Mossos d’Esquadra de Cardona, que va ser reglamentària entre els anys 1877-1939.

El conveni preveu la cessió del cartell, propietat de l'Ajuntament de Cardona, durant 2 anys al Departament d’Interior que l'incorporarà al fons històric dels Mossos d’Esquadra per preservar la història d’aquest cos policial.

El cartell és de fusta i medeix 1 metre d’alçada per un 1,20 de llargada, aproximadament. A més de les inscripcions "Cuerpo de Mozos de Escuadra i "Casa Cuartel" hi figura l’escut de la Diputació de Barcelona, emblema del cos de Mossos d'Esquadra durant el període 1877-1931.

La presència dels Mossos d’Esquadra a Cardona es remunta a l'any 1719, data de fundació del cos. Aleshores es va establir a la vila una esquadra amb caràcter permanent que donava servei a la comarca del Bages i part del Solsonès. El seu comandant era Francesc Estruch. Per tant, és l’esquadra més antiga del cos.

Un cop finalitzada la Guerra Civil, les autoritats franquistes van ordenar la dissolució dels Mossos d’Esquadra i el cartell de la caserna de Cardona va ser retirat i va romandre des d’aleshores guardat en un lloc indeterminat. Però l'any 2003 mentre es realitzaven unes reformes a la seu de l’Ajuntament de Cardona, es va trobar el cartell que es feia servir per tapar una finestra. Es tractava del cartell original de la caserna dels Mossos d’Esquadra de Cardona que va ser restaurat per l'Ajuntament cardoní i dipositat a l'Arxiu Històric Municipal fins a dia d'avui.


Tornar a: Abril, 2014

© Ajuntament de Cardona. Plaça de la Fira 1, 08261 Cardona - Telèfon: 93 869 10 00 - cardona@cardona.cat