Idiomes

Saltar Idiomes
Capçalera amb imatges de la vilaFil d'Ariadna

Saltar Fil d'Ariadna
  1. Inici
  2. Destacats
  3. Notícies
  4. Abril, 2010
  5. Cardona celebra la diada de Sant Jordi amb llibres...
Anar a l'inici de la pàgina

Cardona celebra la diada de Sant Jordi amb llibres i activitats per als més petits

Dijous, 22 d'Abril de 2010 Rosa Sant Jordi

Cardona celebrarà la festa de Sant Jordi amb la presentació del llibre “Bella i Solemne. La creu gòtica dels Sants Màrtirs i la Cardona del seu temps” que recupera la història de la creu processional dels Sants Màrtirs.

El llibre es presentarà demà, 23 d’abril, a les 8 del vespre al Saló de Sessions de l’Ajuntament. Així mateix, i coincidint amb la festivitat de Sant Jordi, l’Ajuntament exposarà, com ja es tradició, la Carta de Poblament de Cardona, atorgada pel Comte Borrell II a la vila el 23 d’abril de l’any 986.

Conte per als més joves a la Biblioteca
Els actes de celebració de Sant Jordi comptaran també amb la lectura, a la Biblioteca Municipal Marc de Cardona, del conte infantil “El Ramon i el màgic de la sal”. L’encarregada de llegir el conte serà una de les seves autores, Roser Sucarrats. La lectura del conte començarà a les 6 de la tarda. Per commemorar el dia de Sant Jordi, la Biblioteca Marc de Cardona ha programat també una hora del conte que se celebrarà el dissabte 24 d’abril. Laia Codina explicarà el conte de “L’erugueta llaminera” a les 12 del matí a la biblioteca.

Festa Infantil amb els escoltes
Finalment el dissabte 24 d’abril l’Agrupament Escolta Hug Folc se sumarà als actes de celebració de la Diada de Sant Jordi amb l’organització de la Festa Infantil de Sant Jordi. Els actes programats començaran a les 4 de la tarda amb jocs infantils, i
xocolatada a les 6. A continuació actuarà un grup d'animació infantil.

“Bella i Solemne. La creu gòtica dels Sants Màrtirs i la Cardona del seu temps”
L’Ajuntament de Cardona ha recuperat en un llibre la història de la creu processional dels Sants Màrtirs a través de cinc estudis multidisciplinaris a càrrec de sengles especialistes en història i art (Andreu Galera, Anna Orriols, Joan Duran-Porta, Montse Barniol i Xavier Pedrals). Encarregada l’any 1420 pel Comú de Cardona amb l’ajut del comte Joan Ramon Folc I (1375-†1442) al mestre barceloní Marc Olzina, argenter al servei del rei Alfons IV, fou conclosa set anys després, vers el 1427. El resultat fou una peça d’una altíssima qualitat plàstica, equiparable a les millors peces del moment, que de llavors ençà ha estat testimoni i protagonista dels principals episodis històrics viscuts per la nostra vila fins esdevenir un dels elements més preuats del nostre patrimoni sacra.

Per això mateix, l’Ajuntament com a successor institucional de l’antic Comú de Cardona vol recuperar i posar en valor per al nostra patrimoni historicoartístic aquesta excepcional peça de l’orfebreria catalana d’època gòtica que la historiografia tradicional ha donat sovint per desapareguda després del seu espoli en el decurs de la Guerra Civil (1936-1939). I ho fa ara, quasi sis segles desprès de la seva execució a mans del mestre Olzina, quan hem de commemorar el segon centenari de la Guerra del Francès (1808-1814 i la batalla de Sant Quintí (el diumenge dia 21 d’octubre de 1810), amb la derrota de l’exèrcit francès del mariscal Macdonnald, la qual fou atribuïda aleshores a la intervenció miraculosa dels Sants Màrtirs.

El llibre porta per títol “Bella i Solemne. La creu gòtica dels Sants Màrtirs i la Cardona del seu temps”, i serà presentat aquest divendres 23 d’abril a les 8 del vespre al Saló de Sessions de l’Ajuntament. Així mateix, i coincidint amb la festivitat de Sant Jordi, l’Ajuntament exposarà, com ja es tradició, la Carta de Poblament de Cardona atorgada pel Comte Borrell II, el 23 d’abril de l’any 986.Tornar a: Abril, 2010

© Ajuntament de Cardona. Plaça de la Fira 1, 08261 Cardona - Telèfon: 93 869 10 00 - cardona@cardona.cat