Idiomes

Saltar Idiomes
Capçalera amb imatges de la vilaFil d'Ariadna

Saltar Fil d'Ariadna
  1. Inici
  2. Destacats
  3. Notícies
  4. Juny, 2018
  5. El 'Liceu a la Fresca' porta una òpera de Puccini fins al castell de Cardona
Anar a l'inici de la pàgina

El 'Liceu a la Fresca' porta una òpera de Puccini fins al castell de Cardona

Dimarts, 12 de Juny de 2018

La projecció de Manon Lescaut es farà dissabte 16 de juny al baluard exterior de la Casamata del Castell

Cardona se sumarà per primer cop al projecte Liceu a la Fresca amb Manon Lescaut, l’òpera de Giacomo Puccini que va significar el seu primer gran èxit. La projecció es farà dissabte dia 16 de juny a l’esplanada exterior que queda just sobre la Casamata del Castell de Cardona, a les deu del vespre.

La projecció és gratuïta, però es recomana fer una inscripció prèvia a l’Oficina de Turisme de Cardona (93 869 27 98 o oficinaturisme@cardonaturisme.cat). En el cas de Cardona, anirà acompanyada d’un tast gastronòmic a càrrec de La Cuina del Ganxet. També hi haurà servei de begudes.

A Cardona, el Liceu a la Fresca està organitzat per l’Ajuntament de Cardona, la Fundació Cardona Històrica i l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural.

L’objectiu del Liceu a la Fresca és difondre la música i l’òpera al major nombre de ciutadans, ampliant així la cultura operística. Es tracta d’un projecte amb un fort component divulgatiu, de desmitificació de conceptes associats al gènere amb accés a títols atractiu i accessibles, per fer gaudir a tothom amb i de la immensitat de l’òpera, assistint d’una manera única, propera i informal a una funció al Liceu: El Liceu de Tots.

El projecte es va iniciar el 2007 amb Òpera a la Platja que consistia en la retransmissió, a través d’una pantalla gegant i en fals directe, de l’òpera que s'estava representant en el propi Teatre. La temporada 2014-2015 aquest projecte es va fer realitat de nou, gràcies a la col•laboració de Televisió de Catalunya, i es va fer la retransmissió de La Traviata. En aquest projecte es van afegir uns quants municipis que a través de pantalles situades a les seves places i carrers van fer arribar l´òpera a les seves poblacions. La tradició s’ha anat repetint durant les següents temporades i cada cop més poblacions han participat al Liceu a la fresca, fent arribar l’òpera als seus municipis i fent gaudir de l´òpera a cada cop més públic.

El primer gran èxit de Puccini
Estrenada a Torí el 1893, Manon Lescaut va ser el primer gran èxit de Giacomo Puccini (1858-1924), un dels compositors més rellevants de la generació del conegut com a verisme, en què preval l’emoció i la versemblança de les emocions en l’òpera, superats ja els postulats del bel canto i del romanticisme. Inspirada en la novel•la Histoire du chevalier Des Grieux et de Manon Lescaut de l’abbé Prévost, publicada a França el 1731, l’òpera pucciniana és la tercera de les adaptacions sobre aquest relat divuitesc, després de les d’Auber i Massenet.

Al llarg dels quatre actes que la integren, Manon Lescaut narra l’ascensió i la caiguda de la jove Manon, adolescent amant de la mundanitat i dels plaers ràpids i fàcils, tot i l’amor sincer que la uneix a Des Grieux. Aquest és un jove burgès que acompanya Manon fins a veure-la morir «sola, perduda, abandonada» al desert de Louisiana, on és condemnada acusada d’exercir la prostitució. La tercera òpera de Puccini consolida l’estil que caracteritzaria a partir d’aleshores la seva obra, veritable apoteosi del melodrama


Tornar a: Juny, 2018

© Ajuntament de Cardona. Plaça de la Fira 1, 08261 Cardona - Telèfon: 93 869 10 00 - cardona@cardona.cat