Idiomes

Saltar Idiomes
Capçalera amb imatges de la vilaFil d'Ariadna

Saltar Fil d'Ariadna
  1. Inici
  2. Destacats
  3. Notícies
  4. Desembre, 2018
  5. L’Auditori Valentí Fuster acollirà per primer...
Anar a l'inici de la pàgina

L’Auditori Valentí Fuster acollirà per primer cop els centenaris Pastorets de Cardona

Dimarts, 18 de Desembre de 2018

La representació nadalenca celebra 10 anys de música en directe amb la Banda de Cardona

Els centenaris Pastorets de Cardona, representants pel Grup de Teatre El Traspunt, es faran per primera vegada a l’Auditori Valentí Fuster. El salt al nou emplaçament representa un “repte molt important” per a l’entitat, ja que l’Auditori no està concebut com a teatre i, en aquest sentit, les dificultats tècniques són més grans. Tot i això, El Traspunt no volia deixar perdre aquesta oportunitat, ja que “la possibilitat d’augmentar considerablement els metres quadrats d’escenari i també l’aforament és molt engrescadora”, explica Pep Haro, president del Traspunt. De fet, l’entitat ja va fer l’any passat una important inversió en canvis escenogràfics “pensant ja en un possible trasllat al nou espai escènic”.

Un altre dels motius que ha servit per fer el cop de cap i canviar d’escenari és que aquest 2018 es compleixen deu anys de la incorporació de la Banda de Música de Cardona als Pastorets, un fet que va donar un importantíssim salt qualitatiu a l’espectacle, ja que va propiciar un augment de públic i de funcions i va acabar convertint els Pastorets en un dels actes indispensables del Nadal cardoní.

Els Pastorets de Cardona estan dirigits per Jesús Ratera, mentre que Xavi Ventosa és el director de la Banda de Música de Cardona. La representació compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Cardona. Es faran el 25 de desembre a les 19h i els dies 30 de desembre i 1 i 6 de gener a les 18h. Les entrades es poden comprar a l’Oficina de Turisme de Cardona o al web www.cardonaturisme.cat.


Una peça única i genuïna

Els Pastorets de Cardona es representen des del 1900. Originalment van ser adaptats per dos capellans d’una versió en castellà i, per aquest motiu, la parella protagonista s’anomena Bato i Borrego, i incorporen una pila de barbarismes previs a la normalització lingüística de Pompeu Fabra del 1913. La versió actual va ser recomposta el 1944 i en va ser l’autor Mossèn Josep Domeque, barrejant textos propis i d’altres autors, com Serafí Pitarra. Va ser una recomposició totalment de memòria, ja que els originals havien desaparegut en els saquejos que durant la guerra civil va patir el teatre Els Catòlics.
La música, element molt present als Pastorets de Cardona, també és original i consta de peces tradicionals catalanes i de peces pròpies, obra de Mossèn Llorenç Riu, Ramon Mosella i Domingo Mele. També hi ha peces d’autor desconegut. En un principi eren interpretades a piano, fins que Joan Roure en va fer els arranjaments per a cobla. Se’n va fer una gravació el 1975, amb la Triomfal d’Igualada i amb veus de la Coral Cardonina, i una altra a finals dels 90 amb la Principal de la Bisbal. El 2008 Narcís Mellado i Xavi Ventosa van adaptar la música per a la Banda de Cardona i, enguany, Ventosa —director de la Banda— ha fet una revisió de tota la música dels Pastorets.


Tornar a: Desembre, 2018

© Ajuntament de Cardona. Plaça de la Fira 1, 08261 Cardona - Telèfon: 93 869 10 00 - cardona@cardona.cat