Idiomes

Saltar Idiomes
Capçalera amb imatges de la vilaFil d'Ariadna

Saltar Fil d'Ariadna
  1. Inici
  2. Destacats
  3. Notícies
  4. Desembre, 2008
  5. Presenten a Cardona el llibre sobre Marc d’Orrio...
Anar a l'inici de la pàgina

Presenten a Cardona el llibre sobre Marc d’Orriols, jardiner d’origen cardoní, que va treballar a la cort reial dels monarques Carles I i Felip II

Dimarts, 9 de Desembre de 2008 Imatge del cartell

El proper divendres dia 12 de desembre a les 8 del vespres es presentarà al saló de sessions de l’Ajuntament de Cardona, el llibre “Fray Marcos de Cardona, jardinero de Carlos I y Felipe II en Yuste y El Escorial”, obra de l’historiador i professor de la Universitat Nacional d’Educació a Distància, Teodoro Martín Martín.

El llibre ha estat editat per la “Sociedad de Fomento y Reconstrucción dels Real Coliseo Carlos III d’El Escorial i és el resultat de les investigacions que Teodoro Martín, doctor en Filosofia i Lletres ha dut a terme entorn a Marc d’Orriols, un dels avantpassats més il•lustres de la història de la vila de Cardona.

L’acte de presentació del llibre serà presidit per l’alcalde de Cardona, Josep M. Sala i Esteban i comptarà amb l’assistència de l’autor del llibre, del seu editor, Pedro Martín Gómez; Jaume Aymar, responsable del monestir de la Murta, professor de la Universitat Ramon Llull, i president de la Fundació Catalunya-Amèrica i Josep M. Camarassa i José Pardo, de la socitat Catalana d’Història de la Ciència i la Tècnica de l’Institut d’Estudis Catalans. Clouran l’acte els alumnes de l’Escola Municipal de Música, Musicant que interpretaran la peça Corrandes, de Michel-Angelo Rossi.

Un cardoní il•lustre

Marc d’Orriols, conegut també com a Marc de Cardona -nom que va adoptar en entrar a l’orde religiosa dels jerònims de la Murtra- va néixer l’any 1519 en el si d’una família d’humils menestrals de Cardona i es va convertir al cap d’uns anys en un personatge influent de la cort espanyola on va arribar a ocupar el càrrec de jardiner reial.

L’estudi de Teodoro Martín ens presenta la vida i l’obra d’un dels primers jardiners espanyols del segle XVI enormement reconegut en la seva època on treballà sota la protecció dels monarques Carles I i Felip II. Marc de Cardona, respon segons Martín, a la imatge dels homes de les arts i les ciències del Renaixement i el Nou Humanisme, un personatge polifacètic que combinà la seva condició de religiós amb la seva faceta com a botànic, enginyer i músic,

Entre els seus treballs més rellevants destaquen els jardins projectats al monestir de Yuste, per encàrrec de l’emperador Carles, així com, els diversos espais que va decorar i enjardinar, per odre del monarca Felip II, al monestir de San Lorenzo de El Escorial.


Tornar a: Desembre, 2008

© Ajuntament de Cardona. Plaça de la Fira 1, 08261 Cardona - Telèfon: 93 869 10 00 - cardona@cardona.cat