Idiomes

Saltar Idiomes
Capçalera amb imatges de la vilaFil d'Ariadna

Saltar Fil d'Ariadna
  1. Inici
  2. Destacats
  3. Notícies
  4. Juliol, 2015
  5. La tradició de l’ou com balla
Anar a l'inici de la pàgina

La tradició de l’ou com balla

Divendres, 24 de Juliol de 2015 oucomballa2015

Aquest cap de setmana, Cardona tornarà a celebrar la festivitat de Sant Jaume on es podrà veure de nou l’ou com balla, tradició que segueix viva gràcies sobretot a la dedicació dels veïns i veïnes de la plaça de Sant Jaume.

Aquest any, l’ou ballarà a la placeta de Sant Jaume el dissabte i el diumenge. A més, dissabte a les 19h. hi haurà una xocolatada popular, i seguidament a les 20h. es farà una ballada de sardanes davant de la residència St. Jaume que estarà amenitzada per la Cobla Cardona. D’aquesta manera els veïns de la placeta homenatgen el sant i mantenen viva la tradició, engalanant la plaça, fent ballar l’ou i posant peixos de colors a l’aigua.

Els orígens de l’ou com balla a Cardona

El costum de fer ballar l’ou a la plaça de Sant Jaume per la diada del sant fou introduït per Mn. Ramon Clotet i Cuadrench l’any 1925, coincidint amb la instal•lació de fonts públiques a diferents punts de la vila de Cardona. Aquest capellà, veí de la placeta, també hi solia posar una peixera en la que, entre peixos, hi havia un canari o un gat petit. Un altre element curiós era una ampolla, o bé una bóta (la bóta de Sant Ferriol), a la qual entrava aigua constantment, però que, misteriosament, mai no s’acabava d’omplir.

Any rere any, una comissió de veïns de la placeta s’encarrega de tot el muntatge i ornamentació per assegurar la continuïtat d’una tradició que només ha deixat de fer-se algun any del temps de la República, durant la guerra civil (1936-39), els anys 1944 i 1945 i en el període 1994-1998.


Tornar a: Juliol, 2015

© Ajuntament de Cardona. Plaça de la Fira 1, 08261 Cardona - Telèfon: 93 869 10 00 - cardona@cardona.cat