Idiomes

Saltar Idiomes
Capçalera amb imatges de la vilaFil d'Ariadna

Saltar Fil d'Ariadna
  1. Inici
  2. Destacats
  3. Notícies
  4. Gener, 2019
  5. S'aprova un nou pressupost que destina més recursos que mai a l’habitatge
Anar a l'inici de la pàgina

S'aprova un nou pressupost que destina més recursos que mai a l’habitatge

Dilluns, 21 de Gener de 2019

El desenvolupament econòmic, l’ocupació, l’atenció a les persones i les partides en via pública també es mantenen com a eixos fonamentals


El ple de l’Ajuntament de Cardona ha aprovat aquest dijous un pressupost municipal per a l’exercici 2019 que ascendeix a 5.393.094,63 euros i “que manté com a eixos fonamentals l’habitatge, el desenvolupament econòmic, l’ocupació i l’atenció a les persones, així com totes les partides en via pública, clavegueram i parcs i jardins”.

Ho va explicar en el ple, celebrat dijous al vespre, la regidora d’Hisenda, Aida Molner, que va assegurar que “es destinen més recursos que mai a l’habitatge, amb una partida de 226.000 euros, a la qual s’hi ha de sumar la inversió a les colònies Arquers —enguany amb una partida de 18.000 euros per a continuar reformant quatre habitatges— i la posada en marxa del servei d’allotjaments tutelats per a gent gran”.

Molner també va destacar els ajuts que l’Ajuntament manté per a la rehabilitació i reforma d’habitatges —aprovats dins les ordenances de 2019— i va subratllar la posada en marxa de la ‘Brigada Juvenil’, un projecte que es presentarà a finals de mes i que oferirà a joves de Cardona estudis en rehabilitació d’edificis i pràctiques remunerades que es realitzaran en diversos espais, però especialment a la colònia Arquers.

Pel que fa al capítol d’inversions, per aquest 2019 ascendeix a 758.900 euros, uns diners que arribaran en el seu 82% via subvencions, segons va especificar la regidora Molner. Una de les partides més grans —de 477.200 euros— correspon al tancament de les fases I i II del projecte Cardona Integral. És a dir, a l’acabament del Camp de Vida Activa i de l’Auditori Valentí Fuster, amb la nova façana (150.000 euros) com a un dels elements més destacables. En aquest punt, l’alcalde de Cardona, Ferran Estruch, va subratllar que en els darrers anys aquest projecte ha permès a Cardona una inversió de 5 milions d’euros, la major part dels quals han estat aportats per les fundacions presidides pel Dr. Valentí Fuster i també per la Diputació de Barcelona i la Generalitat, i en què l’Ajuntament “només hi ha hagut d’aportar un 10%, uns diners que s’han aconseguit en la seva majoria amb crèdits tous.” L’alcalde ha manifestat que “ens sentim molt orgullosos de tot el que ha suposat, no només pel que representen els equipaments nous, sinó per la capacitat d’aquest govern d’aconseguir recursos externs i fer-ho sense gairebé endeutar l’Ajuntament, i en uns moments econòmics extremadament difícils”.

Altres inversions destacades són la instal·lació d’una caldera de biomassa (amb una partida de 105.600 euros) per escalfar l’escola Mare de Déu del Patrocini i la Llar d’Infants Municipal L’Aliret —on s’hi destinaran 15.000 euros més per adequar les infraestructures actuals— o el projecte millora del mercat municipal (29.000 euros) que suposarà la renovació de l’enllumenat de la Fira i la renovació de les instal·lacions elèctriques, entre d’altres. La realització del Pla de Millora Urbana de la Colònia Arqués, fruit del procés de participació ciutadana, també és una de les peces claus per aquest 2019.

Debat entre els grups
Malgrat el pressupost no va tenir cap vot en contra, l’equip de govern d’ERC no va aconseguir el sí de l’oposició de PDeCAT i PSC. En termes generals, els dos grups van valorar positivament la proposta, però diferents detalls —segons van explicar— van fer que, al final, optessin per a l’abstenció.

Jordi Casas (PSC) va afirmar que “s’està fent bé”, però va opinar que “no s’acaben de notar els resultats”. Va admetre que “segurament hauria fet uns pressupostos semblants, ja que estem collats fins el 2022 amb el crèdit per pagar a proveïdors” —que el febrer de l’any passat es va refinançar amb el sí de tots els grups per obtenir millors condicions per a l’Ajuntament—. I va acabar: “volia votar a favor, però finalment em quedaré amb l’abstenció”.

L’alcalde, Ferran Estruch, va apel·lar Casas i l’hi va demanar el vot favorable, entenent que “malgrat la baixada d’ingressos que hem patit hem mantingut tots els serveis i hem posat en marxa nous equipaments, com els allotjaments tutelats per a gent gran”. Casas, però, no es va moure de l’abstenció tot i “valorar el treball” de l’equip de govern d’ERC.

Al seu torn, Joan Jané —que va exercir de portaveu del PDeCAT en absència de Rosa Ruiz, que no va ser a la sessió per motius laborals— va valorar positivament “que es fomenti l’ocupació i la formació”, així com l’habitatge i el nou polígon industrial, que va considerar “crucial”. Va mostrar algun dubte amb la integració al poble de la pastilla de desenvolupament de les colònies Arquers i va demanar mantenir i augmentar l’activitat al Camp de Vida Activa. En general, va dir, “la feina està ben feta, per això, no estem en disposició de votar els pressupostos en contra, però tampoc de donar-hi suport”.

Així doncs, el pressupost va quedar aprovat amb set vots a favor (ERC) i tres abstencions (PDeCAT i PSC).


Tornar a: Gener, 2019

© Ajuntament de Cardona. Plaça de la Fira 1, 08261 Cardona - Telèfon: 93 869 10 00 - cardona@cardona.cat