Idiomes

Saltar Idiomes
Capçalera amb imatges de la vilaFil d'Ariadna

Saltar Fil d'Ariadna
  1. Inici
  2. Destacats
  3. Notícies
  4. Agost, 2015
  5. Centenars de cardonins treballen junts per la conv...
Anar a l'inici de la pàgina

Centenars de cardonins treballen junts per la convivència impulsats per l’Obra Social “la Caixa”, l’Ajuntament de Cardona i la Fundació SHE

Dimecres, 19 d'Agost de 2015 iciestiu2

L'objectiu del Projecte d'Intervenció Comunitària Intercultural és realitzar una intervenció preventiva i promocional que fomenti les relacions interculturals i afavoreixi així la cohesió social, la convivència i una millor qualitat de vida de tots els veïns.

Aquest projecte pioner, que l'Obra Social “la Caixa” duu a terme a 39 territoris de tot l'Estat i que es va endegar el juliol a Cardona, suposa una nova manera de promoure el desenvolupament comunitari en poblacions d'alta diversitat cultural gràcies al treball conjunt d'administració pública, ciutadans, professionals i associacions, tant de l'àmbit públic com privat.

Des de la seva posada en marxa, el Projecte ha demostrat un gran èxit entre la població de Cardona. Només durant el primer semestre de 2015, més de 250 persones han participat en les activitats que s'han organitzat en el marc d'aquest Projecte amb la col·laboració de l'Ajuntament de Cardona i la Fundació SHE. Destaca l'Escola Oberta d'Estiu que s’acaba de clausurar amb èxit de participació.

El Projecte d'Intervenció Comunitària Intercultural s'està desenvolupant a 39 territoris de tota Espanya des de 2010. Fins al moment, 370.578 persones han participat en les més de 4.000 activitats que s'han organitzat per fomentar la convivència.

Cada vegada són més els veïns que volen formar part directa de la millora dels seus barris, per la qual cosa s'han compromès, juntament amb les institucions públiques i privades que actuen a la zona, per aconseguir una major convivència i fomentar les relacions interculturals als seus territoris, marcats per una gran diversitat cultural. Amb aquest objectiu es va posar en marxa a Cardona ara fa un any el Projecte d'Intervenció Comunitària Intercultural, que impulsa l'Obra Social “la Caixa” en col•laboració amb l’Ajuntament de Cardona i La Fundació SHE i que només aquest semestre ja ha reunit a mes de 250 participants a les 18 activitats que ha organitzat a la vila.

Els veïns i veïnes han mostrat una gran voluntat de trobada i diàleg per aconseguir una major cohesió social als seus territoris. Però tot aquest treball no s'entén sense la col•laboració, també, de l'administració local i Serveis socials, Càritas, Creu Roja, La mandraga, les Bruixes de Cardona, el Cinema Amateur o les escoles de Cardona, entre altres entitats cardonines que s'han coresponsabilitzat del procés i han prestat el seu temps i recursos per a fer-ho possible.

A grans trets, el primer any del Projecte d'Intervenció Comunitària Intercultural han permès la generació d'un ampli procés de participació local de les administracions, els professionals i la ciutadania; el treball des de l'àmbit socioeducatiu amb infància, joves i famílies a favor de la convivència intercultural; l'impuls d'una acció comunitària en l'àmbit de la salut des de la perspectiva intercultural, i la millora de les relacions ciutadanes i del sentiment de pertinença al barri.

Una programació comunitària per a la cohesió des de la diversitat
L’objectiu del Projecte, la gestió positiva de la interculturalitat, s’aconsegueix dia a dia gràcies a la feina conjunta i a la organització d’activitats com les que aquest estiu s’estan duent a terme a Cardona. Durant els mesos de juliol i agost, s’ha realitzat l’Escola Oberta d’Estiu, una proposta que ha comptat amb un ampli programa d’activitats per a menors, adolescents i famílies, i que ha volgut fer de l’estiu un temps d’oci compartit, inclusiu i saludable. Per aquest motiu, s’han organitzat activitats com tallers de cinema, de fotografia urbana, de graffitis, d’escultura popular o jocs tradicionals entre altres que fomenten la participació de tot tipus de públic.

Ja són 39 els territoris de tot l’Estat que treballen en la gestió positiva de la convivència ciutadana intercultural a través del Projecte
El Projecte d'Intervenció Comunitària Intercultural, promogut per l'Obra Social “la Caixa” s'ha desenvolupat, des de 2010, en territoris diversos en les seves característiques sociodemogràfiques i ubicacions. Des del disseny del Projecte ja al 2009, el començament de la seva primera etapa amb 17 territoris d'alta diversitat i la seva ampliació a 39 territoris –com Cardona- al juliol de 2014, es va tenir en compte una tipologia de “contextos locals de diversitat”. Així doncs, s'està treballant conjuntament tant en poblacions dispars en percentatges de població estrangera o gitana, com en territoris diversos per la seva tipologia: zones rurals, grans ciutats, centres històrics, barris d'eixample, zones d'extraradi, zones costaneres o ciutats de cinturons metropolitans. L'àmplia gamma de situacions i contextos en els quals s'ha desenvolupat el Projecte ha posat en valor la seva flexibilitat i capacitat d'adaptació, obtenint valuosos aprenentatges que poden ser extrapolats a molts altres contextos, com les polítiques que s'estan impulsant des d'àmbits autonòmics, estatals i europeus.

En aquests primers anys, 370.578 persones han participat en les 4.028 activitats de foment de la convivència que s'han desenvolupat en el marc del Projecte d'Intervenció Comunitària Intercultural gràcies al treball conjunt d'administració, professionals i veïns dels 39 territoris.


Tornar a: Agost, 2015

© Ajuntament de Cardona. Plaça de la Fira 1, 08261 Cardona - Telèfon: 93 869 10 00 - cardona@cardona.cat