Idiomes

Saltar Idiomes
Capçalera amb imatges de la vilaFil d'Ariadna

Saltar Fil d'Ariadna
  1. Inici
  2. Destacats
  3. Notícies
  4. Agost, 2011
  5. Comunicat conjunt dels grups municipals de l’Aju...
Anar a l'inici de la pàgina

Comunicat conjunt dels grups municipals de l’Ajuntament de Cardona relativa a la retallada del servei d’atenció sanitària

Dijous, 4 d'Agost de 2011 Ajuntament de Cardona

Atès que el Servei Català de la Salut es planteja reordenar el Servei d’atenció continuada i realitzar una nova delimitació territorial sanitària d’urgències que afecta a l’ABS de Cardona.

Atès que aquesta reordenació implicarà el tancament del servei d’urgències del CAP Cardona, que actualment funciona les nits de 20:00 a 8:00 hores, i els dissabtes, diumenges i festius al CAP de Cardona, de manera que serà el CAP de Súria qui prestarà el Servei d’atenció continuada i d’urgència a l’ABS de Cardona a més de a l’ABS de Súria.

Atès que aquesta modificació suposa deixar a Cardona, el seu terme municipal i Montmajor sense aquest servei bàsic, és a dir, sense metge i infermer/a de guàrdia, de manera que ambdues poblacions, per anar d’urgències, s’hauran de traslladar al CAP de Súria per a poder ser atesos o esperar que l’equip de guàrdia es desplaci al seu municipi.

Atès que el territori que compren l’Àrea Bàsica de Cardona és un territori molt extens, de 142,53 km2, que comprèn una població de característiques rurals, amb habitatges dispersos i amb una mitjana de població molt envellida.

Atès que el municipi de Montmajor es troba en zona d’alta muntanya i de sobrida, d’acord amb l’establert a l’article 2 de la Llei 2/1983, de 9 de març, d’alta muntanya.

Atès que aquestes circumstàncies fonamenten la creació i prestació del servei d’atenció sanitària urgent a Cardona.

Atès que el dret a la salut, en el marc dels principis fonamentals de les persones, ha de respondre en tot moment a criteris de justícia i igualtat en l’accés, i que aconseguir un nivell d’accessibilitat òptim als serveis sanitaris és un dels objectius irrenunciables de l’Atenció Primària de Salut.

Atès que amb la proposta del CAT-SALUT la nova delimitació territorial sanitària d’urgències compren una superfície aproximada total de 382 km2, i això posa en perill l’accessibilitat i la proximitat dels ciutadans del territori de l’ABS de Cardona amb els seus referents sanitaris.

Atès que tal i com disposa el Decret 84/1985, de 21 de març, de mesures per a la reforma de l’atenció primària de salut a Catalunya, “la fixació de l’àmbit territorial procurarà respectar isocrones que no superin els trenta minuts en el desplaçament des de qualsevol punt de l’Àrea al centre sanitari amb els mitjans de transport habitual” i que amb la nova delimitació territorial sanitària d’urgències no es respecta aquest principi.

Atès que el CAP de Cardona sempre ha disposat del servei sanitari nocturn i en dies festius, fins i tot abans de la Reforma de l’Atenció Primària.

Per tot això, els Grups Municipals d’ERC, CiU i PSC manifesten la seva oposició a la decisió que pretén portar a terme la Conselleria de Salut a partir del 19 de setembre i demanen que es reconsideri la situació.


Tornar a: Agost, 2011

© Ajuntament de Cardona. Plaça de la Fira 1, 08261 Cardona - Telèfon: 93 869 10 00 - cardona@cardona.cat